Израел предупреди за възможен атентат в България

Българските спецслужби не разполагали с такава информация

Израел предупреди за възможен атентат в България

Израел е поискал от няколко европейски държави, между които и България, да засилят мерките за сигурност около израелските туристически групи в ски курорти и в хотели. Съществуват опасения за възможни терористични атаки в българската столица София, съобщи израелският вестник "Аарец“.

Дани Шенар, ръководител на отдела за сигурност към израелското министерство на транспорта, заявил пред "Аарец", че е било поискано от европейските служби да засилят мерките за сигурност около израелски групи в различни курорти и хотели.

 

"Поисках от службите за сигурност в Европа да ескортират израелските групи и да провеждат проверки с помощта на специално обучени кучета", каза Шенар.

 

Българските специални служби не разполагат с информация за подготвян терористичен акт на територията на страната, съобщиха от правителствената информационна служба.

 

Във връзка с публикувани статии в израелски медии, че на територията на България се подготвя мащабен терористичен атентат, информираме, че българските специални служби не са получавали и не разполагат с информация за подготвянето на подобен акт, се посочва в съобщението на Министерския съвет.

 

От МВР отказаха да коментират информацията на израелския вестник. Степента на терористична застрашеност на България не е повишена, заяви главният секретар на МВР Калин Георгиев, цитиран от БТА.

 

Тя обаче бе потвърдена от транспортното министерство, откъдето съобщиха, че са набелязани допълнителни мерки за сигурност на летище София.

 

Още в четвъртък сутринта е проведена работна среща между представители на израелската авиокомпания "El Al", дирекция "Сигурност" на летище София и представители на Главна дирекция "Гранична полиция". Работната група е сформирана веднага след подаване на сигнала от израелска страна.

 

През миналата година израелски посолства в редица държави по света получиха заплахи за възможни терористични атаки, които съвпаднаха с третата годишнина от смъртта на един от лидерите на "Хизбулла” Имад Мугния.

 

Мугния бе убит при експлозия на автомобил през 2008 година. "Хизбулла” обвинява за атентата Израел, но от Тел Авив отричат каквато и да било връзка с него.

 

Израелските граждани бяха предупреждавани за възможни атаки зад граница с препоръката да бъдат избягват определени дестинации, сред които Египет, Турция, Азербайджан, Грузия, Армения, Кот д’Ивоар, Мавритания и Венецуела.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?