Израел се изтегля от Газа

Израел се изтегля от Газа

Израелската армия напусна в неделя ключовите си позиции в град Газа и околностите му и се предислоцира до границата с Израел, след като по-рано през деня бе обявено прекратяване на огъня в района.

За едностранно спиране на огъня в Ивицата Газа съобщи Тел Авив на 17 срещу 18 януари, след това същото сториха и от групировката Хамас и други палестински организации, съобщиха световните агенции в неделя. По думите на представителя на Хамас Айман Таха, престрелките си спират за една седмица, през която групировките са готови да разгледат мирни инициативи, които им се предложат от страни-посредници в конфликта. Плановете обаче задължително трябва да включват изтегляне на израелските войски от територията на Газа и сваляне на блокадата в района.

Танковете на Тел Авив вече са се изтеглили от основната си позиция в Нецарим, южно от Газа, отваряйки за първи път от 3 януари пътя между южната и северната част на ивицата, предаде Франс прес. Войските са напуснали също района на Ататра, в северната част на ивицата.

Въпреки обявеното примирие двете страни размениха удари, като палестинците обстреляха с ракети град Сдерот, а военновъздушните сили на Израел – позиции в Газа, но за последващи инциденти не се съобщава.

Палестинският президент Махмуд Абас нарече прекратяването на бойните действия от страна на Тел Авив “необходимо, но недостатъчно“ и поиска извеждането на всички израелски сили от Газа.

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама приветства прекратяването на огъня в ивицата Газа и заяви, че е готов да съдейства на палестинците и израелците да работят за постигане на мир. Това съобщи неговата говорителка Брук Андерсън, цитирана от Ройтерс.

Европейският съюз също приветства действията на Израел и призова страната да отвори изцяло и незабавно пропускателните пунктове към ивицата Газа, за да може да се изпраща хуманитарна помощ. Сега приоритетът е да се гарантира, че в конфликта няма да загинат повече цивилни, се казва в изявление на Брюксел.Малко преди това европейският комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер заяви, че приоритетът на ЕС е траен мир.

По последни данни в хода на конфликта са убити над 1300 души, сред които 410 деца и 108 жени. Ранени са над 5300 души.

Часове след прекратяването на огъня в Газа бяха открити нови 95 трупа под развалините на сгради в две селища в северната част на ивицата. Сред загиналите в Бейт Лахия и Джабалия има и деца.

Споделяне

Още от Свят