Израел ще доизгражда спорната защитна стена

Израелската армия залови висш член на палестинската въоръжена групировка Ислямски Джихад на Западния бряг.

Бассам Саади беше заловен от голяма група войници, подкрепени от два бойни хеликоптера, които нахлуха в бежански лагер в Дженин без да срещнат никаква съпротива, предаде Би Би Си.

Акцията съвпадна с днешното заседание на израелското правителство, което одобри трасето, по което ще минава предизвикалата остри спорове стена между израелците и палестинците на Западния бряг. Мярката бе посрещната с критики от страна на най-големия партньор на Израел - Съединените щати.

Доклад на организацията на ООН за човешките права призовава правителствата да отхвърлят като незаконна стената, която Израел строи през Западния бряг. В доклада се предупреждава, че стената навлиза дълбоко в палестинска територия, а анексиране от подобен род в международното право се определя като завоюване. Според доклада на ООН над 200 000 палестинци ще бъдат сериозно засегнати и откъснати от работните си места, училищата, болниците и другите обществени услуги.

Израелски представители отхвърлиха доклада като предубеден и посочиха, че в него не се отчита контекстът на постоянните насилия в района.

След днешното заседание на израелския кабинет бе решено стената да минава край няколко еврейски селища, но да има пролука при селището Ариел, за да се успокоят опасенията на САЩ и стената да не навлиза прекалено много в палестинска територия.

Вашингтон изрази притеснение, че стената ще изолира палестинските села и нейното съществуване ще е бариера за прилагането на плана за мир в Близкия изток, известен като "пътна карта".

Заловеният Бассам Саади стана ефективен лидер на Ислямски джихад на Западния бряг след убийствата на други висши членове на групировката миналата година.

През последните години радикалната ислямистка групировка е провела множество атентати, довели до смъртта на стотици израелци.

Според очевидци Саади бил намерен с помощта на полицейски кучета, докато се укривал под кола извън джамията.

Други 14 палестинци бяха задържани в израелски арести през изтеклата нощ, при операции близо до Наблус, Рамала и Хеброн.

Проблемът с довършването на защитната стена отново ще бъде дискутиран с американците в средата на следващата година и тогава ще бъде взето окончателно решение дали да бъдат затворени дупките и да се извърши свързване на отделните части.

САЩ се противопоставиха на новия участък от стената и възнамеряват да оттеглят гаранционен заем за Израел, на стойност, равна на цената на всяка секция от стената, която Вашингтон счита за ненужна.

Според израелското правителство обаче стената е необходима, за да предпази совите граждани от въоръжени палестински нападения.

Палестинците нарекоха съоръжението "Берлинска стена", която обсажда някои от техните градове и села и отрязва фермери от собствените им земи.

В доклада си за Комисията на ООН по човешките права професорът по право от Южна Африка Джон Дъгард посочва, че около 210 000 палестинци обитават района между стената и Израел и те ще бъдат лишени от социални услуги, училища и работни места.

Израел отхвърли доклада като "едностранчив, силно политизиран и пристрастен". Посланикът на Израел в ООН Яков Леви заяви, че докладът е "тотално несъобразен с контекста на продължаващото насилие спрямо израелските граждани", предаде Би Би Си.

Споделяне

Още от Свят