Израел ще ограничи контактите с австрийските министри от крайната десница

Израел ще ограничи контактите с австрийските министри от крайната десница
Израел даде да се разбере, че ще работи с новото коалиционното правителство на Австрия, съставено от консервативната Австрийска народна партия (АНП) и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), но "засега" няма да има директни контакти с министрите от крайната десница, съобщи Франс прес.
 
В комюнике на израелското правителство се посочва, че премиерът Бенямин Нетаняху е в "директен контакт" с канцлера Себастиан Курц, лидер на АНП, която спечели парламентарните избори през октомври. Курц даде на коалиционния си партньор шест министерства, включително тези на вътрешните работи, на отбраната и на външните работи. Кабинетът от 13 министри пое функциите си вчера.
 
"За момента Израел ще поддържа работни отношения на равнище висши служители с министерствата, ръководени от представител на Австрийската партия на свободата", се посочва в комюникето. Според текста Нетаняху е поискал от външното министерство, което е също под негово ръководство, да определи "линията на поведение" на Израел в отношенията си с новата управляваща коалиция в Австрия. 
 
Основана от бивши нацисти, Австрийската партия на свободата се превърна в края на 90-те години на миналия век в основната крайнодясна партия в Европа, отбелязва Франс прес. 
 
През 2000 г. Израел прекъсна отношенията си с Австрия, за да протестира срещу влизането в управляващата коалиция на АПС, ръководена тогава от Йорг Хайдер, често критикуван за изявленията си в прослава на нацизма. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?