Израелски инвеститори искат да строят в България домове за възрастни

Инвеститори от Израел проявяват интерес да вложат средства в български домове за възрастни хора. Това съобщи в сряда министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в Бургас. Той допълни, че в момента три хиляди души в цялата страна чакат за настаняване в такъв дом.

Министърът инспектира обекти, изградени и реконструирани по програмата "Красива България". По нея ще се усвояват средства и през следващата година.

Министерството е предвидило 3 млн. лв., а общините - около 1.5 млн. лв., за финансиране на подобни проекти.

През 2010 г. по "Красива България" са обновени 19 обекти. Два от тях са в Бургас.

През следващата година социалното министерство ще заложи на политиката за извеждането на децата от домовете, каза още Младенов.

"Тази политика ще бъде насочена както към домовете за изоставени деца, така и към домовете за деца с увреждания. Това е нещото, което ще бъде правено от три министерства. Ще ползваме три оперативни програми и това ще е центърът на нашата политика. Допълнително ще продължим с развитието на социалните услуги като социалните трапезарии, защитените жилища, приемните грижи“, посочи той.

След посещението си на защитеното жилище за хора с умствена изостаналост в квартал "Акацииите“, чиято сграда също бе реновирана по проект "Красива България“, министърът каза, че впечатленията са му много добри. "За три – четири години социалните работници и персоналът там е направил чудеса за тези деца“, каза той.

Преди години децата там не са могли дори да говорят, а днес пеят, рецитират и четат, а след Нова година дори ще започнат да изучават и чужд език, допълни кметът на Бургас Димитър Николов.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?