Израелският експрезидент Кацав виновен за изнасилване

Израелският експрезидент Кацав виновен за изнасилване

Бившият президент на Израел Моше Кацав бе признат в четвъртък за виновен по обвинения в изнасилване, предадоха световните агенции.

Районен съд в Тел Авив осъди 65-годишния Кацав по обвинения в двукратно изнасилване на своя подчинена по времето, когато е бил министър на туризма през 1990-те години.

Бившият президент може да получи минимум 4 и максимум 16 години затвор за всеки акт на изнасилване. Предстои присъдата срещу него да бъде произнесена на по-късен етап.

При прочитането на мотивите към присъдата съдиите заявиха, че са повярвали на показанията на сочената за жертва жена. "Ние повярвахме на ищеца, защото нейните показания са придружени с доказателства и тя говореше истината", заяви председателят на съдебния състав.

За показанията на Кацав, съдиите заявиха, че са "обвити в лъжи". Главният прокурор на Израел Ронит Арниел заяви, че тази присъда е послание към другите жертви на злоупотребата с власт, че престъпленията няма да останат обвити в тишина.

Премиерът Бенямин Натаняху заяви, че това е "тъжен ден за Израел и неговите граждани", но добави, че това е добър знак за силата на съдебната системата на страната.

"Днес съдът отправи две пределно ясни послания, това, че всички сме равни пред закона, както и че всяка жена има изключителни права върху своето тяло", коментира той. Неправителствените организации за защита правата на жените в Израел също приветстваха присъдата, заявявайки, че твърде често случаите на сексуални посегателства бива игнорирани.

Моше Кацав пребледня и прошепна: "не, не" при прочитането на съдебното решение.

Той има право да обжалва присъдата си пред Върховния съд. "Шансовете му за успех обаче ще бъдат нулеви", коментира пред израелското обществено радио правният експерт Моше Негби.

На 16 март миналата година срещу Кацав бяха повдигнати обвинения в изнасилване, сексуален тормоз и непристойни действия срещу три негови подчинени, докато е бил министър на туризма през 1990-те години и след избирането му за президент през 2000 г.

Присъдата срещу него по по-леките обвинения в сексуални престъпления е очаквана по-късно днес.

В Израел президентът има до голяма степен представителни функции. Държавният глава обаче е морален ориентир и обвиненията срещу Моше Кацав предизвикаха гняв в страната.

Кацав подаде оставка през 2007 г. и бе заменен на поста от Шимон Перес.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?