Израелският външен министър подаде оставка след обвинения в измама

Израелският министър на външните работи Авигдор Либерман обяви днес, че подава оставка, след като му бяха повдигнати обвинения в измама и злоупотреба с доверие, съобщи Ройтерс.

"Въпреки че зная, че не съм извършил никакво престъпление... реших да подам оставка от моя пост на външен министър и вицепремиер", съобщи Либерман в изявление, разпространено по електронната поща. Той изрази надежда да изчисти бързо своето име.

Според проучванията на общественото мнение в Израел управляващата десница на премиера Бенямин Нетаняху и Авигдор Либерман ще спечели предстоящите на 22 януари предсрочни парламентарни избори. Не е ясно дали оттеглянето на Либерман ще навреди на нейните шансове.

Либерман беше обвинен в злоупотреба с доверие, но по-сериозните обвинения срещу него, включително за пране на пари и взимане на подкупи, отпаднаха.

Случаят датира от повече от десетилетие. Прокуратурата подозира Либерман в получаване на незаконно финансиране, което той изпирал през банкови сметки-еднодневки. Според главният прокурор обаче нямало достатъчни доказателства за тези тежки обвинения.

Споделяне

Още от Свят