Изтича примирието в Сирия

Изтича примирието в Сирия

Прекратяването на огъня, договорено между Анкара и Вашингтон и целящо да позволи изтегляне на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) от позициите им в Североизточна Сирия, изтича днес в 19 часа по Гринуич.

То влезе в сила в четвъртък в 22 часа турско (и българско време) и ще приключи днес в 22 часа посочиха източниците, като добавиха, че "зоната за сигурност", която Анкара иска да установи по протежение на своята граница, ще бъде на първо време с дължина 120 километра.

125 военни коли на СЗН са се изтеглили от района на планираната "зона за сигурност" в Северна Сирия в посока на провинция Хасака, съобщиха снощи източници от турските сили за сигурност, цитирани от в. "Хюриет дейли нюз".

СЗН имат време да се изтеглят до 10 ч. вечерта на 22 октомври от планираната "зона за сигурност". Ако някакви терористи останат след 22 ч., те ще бъдат неутрализирани, казаха източници от силите за сигурност пред вестника.

Турция иска да формира 120-километрова "зона за сигурност" след изтеглянето на СЗН в района от Тал Абияд и Рас ал Айн. Предвижда се зоната за сигурност да бъде удължена до 444 километра.

Работим в тясно сътрудничество със САЩ по въпроса за събирането на оръжията, доставени на СЗН, казаха още източниците, като добавиха, че процесът все още не е приключил.

На 9 октомври Турция започна офанзивата "Извор на мира" в Северна Сирия, която е насочена срещу бойците от Силите за защита на народа. На 17 октомври САЩ и Турция постигнаха споразумение за преустановяване на бойните действия в Северна Сирия. Турция се съгласи да прекрати огъня за 120 часа, за да може кюрдските отряди, влизащи в коалицията Сирийски демократични сили, да напуснат района на планираната "зона за сигурност".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че продължава изтеглянето на кюрдската милиция от райони в Сирия покрай турската граница, предаде Ройтерс.

Ердоган говори на летището в Анкара, преди да отпътува за Сочи за разговори с руския президент Владимир Путин, посветени на ситуацията в Сирия. Очаква се двамата да обсъдят на срещата си днес изтеглянето на СЗН от останалата част по границата.

Сирия е тема, по която двамата лидери сътрудничат тясно въпреки различните им интереси, отбелязва АФП.

Турският президент в директно заяви, че ако сирийските милиции не се изтеглят, Турция ще продължи с неотслабваща сила военната си операция.

Изключителната важност на срещата произтича от факта, че правителствените войски на Башар Асад, който има подкрепата на Путин, но е "на нож с Ердоган" се дислоцираха в района на турската военна операция в Северна Сирия.

"С Путин ще обсъдим този проблем. Трябва да намерим начин да го решим", заяви Ердоган.

Междувременно Германия предложи създаването на зона за сигурност под международен контрол в Северна Сирия с цел защита на разселените цивилни и продължаване на борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

"Моето предложение е да бъде създадена зона за сигурност под международен контрол с участието на Турция и Русия", заяви германският министър на отбраната и лидер на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер в интервю за телевизия "Дойче веле".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?