Изтича срокът за изтегляне на кюрдите от района край границата с Турция

Изтича срокът за изтегляне на кюрдите от района край границата с Турция

Във вторник изтича срокът от 150 часа, определен на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) да се изтеглят от района в Северна Сирия покрай турската граница. Това ще стане в 18 ч. турско време (17 ч. българско).

Съгласно меморандума, договорен на 22 октомври 2019 г. в Сочи, по време на преговори за Сирия между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, кюрдските милиции трябва да се изтеглят напълно от района на градовете Тел Рифат и Манбидж на запад от р. Ефрат, а на изток от р. Ефрат да освободят ивица, навлизаща на 30 км от турската граница.

В понеделник турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Силите за защита на народа (СЗН) не са се изтеглили напълно от района в Сирия, който е необходимо да напуснат съгласно споразумението с Русия.

Ако кюрдските формирования от СЗН не се изтеглят от зоната за сигурност, ще прочистим от тях тези територии. В Турция ще пристигне делегация от Русия, за да бъдат обсъдени стъпките, които трябва да бъдат предприети в рамките на планираното съвместно патрулиране (в Североизточна Сирия), подчерта министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят