"Източването" на френските помощи на министър Данов било абонамент за списание

Иван Данов, сн. БГНЕС

Обявеното на пресконференция източване на френската банкова сметка на министъра на инвестиционното развитие Иван Данов всъщност е абонамент за списания, предложени от неговата банка БНП-Париба (BNP-Parisbas) на промоция, свързана със златната му Visa карта. Това съобщи сайтът "Биволъ" във вторник, ден след като Данов каза, че някой теглил от сметката му, но банката в крайна сметка възстановила парите.

 

Данов не е следил движенията по тази сметка до момента, като "Биволъ" разкри през юни м.г., че от септември 2004 до май 2005 той е получил неправомерно близо 15000 евро от френските социални служби. В продължение на 8 месеца той е подписвал неверни декларации, че е безработен и си търси работа във Франция, а в същото време е работил и развивал бизнес в България. За да получава помощите, Данов е извършил документни престъпления, наказуеми и в България, според журналистическото разследване, чиито констатации министърът категорично отхвърля.

 

За да защитят тезата му, пресконференция в министерството дадоха двама представители на публично -частната френска консултантска компания "Сивипол", които са в служебни отношения с министъра. От думите на двамата пенсионирани френски полицаи стана ясно, че срещу Данов не се води разследване във Франция за незаконно получените помощи за безработица, но се води следствие за "източване" на банковата му сметка. Не е ясно как те разполагат с такава информация, след като единствените компетентни служби по въпроса са Службата по заетостта (Pôle Emploi) и френската прокуратура, напомня "Биволъ".

 

На базата на разкритията си изданието твърди, че BNP-Parisbas не е имала право да поддържа сметката на Данов и да му издава платежни средства, тъй като той нито е живял законно, нито е имал доходи във Франция през въпросния период.

 

Френският наказателен кодекс квалифицира документната измама като престъпление, наказвано с пет години затвор и 37500 евро глоба. Тъй като е изминала 5 годишната давност, Данов не може да бъде подведен под наказателна отговорност във Франция. Френската служба по заетостта обаче може да осъди по гражданско дело Иван Данов да върне парите. Давността за това е 10 години. Българската прокуратура също е компетентна да преследва Данов за документно престъпление, като давността в България е 10 години и още не е изтекла.

 

"Биволъ" потърси за коментар френското посолство с въпроси от чие име се изказват пенсионираните полицаи, представляват ли те френските власти и защо френското правосъдие прилага двойни стандарти, като не разследва престъпленията на Данов срещу френската социална система. В отсъствието на посланика, шарже-д-афер Флоранс Леви отказа да коментира тези въпроси.

 

Посещението на шефа на "Сивипол" и колегата му у нас е във връзка с намеренията на френски компании да инвестират у нас. Тюо, Зерби и Данов отказаха да посочат кои френски компании се готвят да влязат на българския пазар.

 

В момента най-големият френски проект, който получи специална правителствена подкрепа е "Дестинация Рила", като планираната инвестиция възлиза на 550 млн. евро. Мегапроектът на български и френски инвеститори предвижда изграждането на огромен ски и голф комплекс върху 8000 хектара между Говедарци и Сапарева баня, но от афиширането му през октомври до момента няма реални стъпки за реализацията му.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа