Извадиха компромат срещу шефа на стачния комитет в „Пирогов”

Извадиха компромат срещу шефа на стачния комитет в „Пирогов”

След като преговорите между протестиращите медици от института за спешна медицинска помощ „Пирогов” и здравното министерство не завършиха със сближаване на позициите и подготвяната за следващата седмица стачка на лекари и сестри става все по-реална, в петък бе пуснат в ход изпитан в годините прийом – срещу председателя на стачния комитет д-р Кръстьо Пенчев беше изваден компромат.

Запис на д-р Петков отпреди три години, с който Нова телевизия разполага, показвал как докторът дава указания на известния подземен бос Димитър Желязков – Митьо Очите как да се държи в съда, за да симулира заболяване. 

Записът бил предаден на вътрешния министър Румен Петков и по него е извършена експертиза, изводите от която били „недвусмислени”, заяви в парламента в петък министър Петков. Той обаче отрече да има връзка между протестите на медиците в „Пирогов” и „разкритието” срещу лидера на протестиращите.

Пред журналисти същия ден д-р Пенчев не отрече, че е разговарял с Димитър Желязков, както с всеки друг пациент, потърсил помощ в болницата. Той обаче не му бил давал указания. „Говорили сме за неговото заболяване. Той ми бе представен като пациент и с него съм разговарял само като с пациент”, каза д-р Пенчев.

„Питал съм го какво го боли. Ще видите какво е установено от историята на заболяването, защото аз не съм го лекувал, лекували са го колеги. Има съответни медикаменти, аз не съм ги предписал. Има епикриза и болничен лист, които също не съм писал аз”, каза още докторът. 

Според него целта на тази атака е да бъде дискредитиран като председател на стачния комитет. „Но каквито и улики да се дават срещу мене, протестът в "Пирогов" идва от тежките условия в болницата”, допълни още д-р Кръстьо Пенчев. Той съобщи, че многократно е бил предупреждаван, че срещу него ще бъде изваден компромат. Лекарят попита, ако това не е компромат, защо се изважда точно днес.  

Само ден по-рано в съобщение от пресслужбата на Министерския съвет бе отправено строгото предупреждение, че ако протестите в „Пирогов” ескалират, институтът може да премине към Министерството на отбраната, което на практика означава, че медицинският състав на института може да бъде мобилизиран. В същото съобщение се казваше още, че на министърът на вътрешните работи са дадени указания да използва цялата строгост на закона, ако протестите за заплати в различни сфери, излязат извън допустимото и „заплашат обществения ред и сигурността на гражданите”.

Също в петък стана известно, че от новоназначената управа на болницата са били отправени заплахи за уволнение на лидерите на протеста.

Исканията на медиците в „Пирогов” са няколко – преструктуриране на болницата, промяна в механизма на финансиране, техническо обновление, чувствително повишаване на възнагражденията. Според разпространеното в четвъртък съобщение от правителствената пресслужба, кабинетът категорично застава срещу ръст на заплатите в бюджетната сфера с повече от 10%. Същата позиция бе многократно изявявана от премиера Сергей Станишев и от финансовия министър Пламен Орешарски.  

Споделяне

Още от България