Извънредната епидемична обстановка няма да се удължава. Засега

Извънредната епидемична обстановка няма да се удължава. Засега

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че засега извънредната епидемична обстановка няма да бъде удължавана.

"Това не означава, че не трябва да спазваме основни противоепидемични правила, като социална дистанция и дезинфекция", каза той пред "Дарик радио".

По думите му с мерките, които бяха въведени, заболеваемостта е била задържана ниска.

"Има тренд на нарастване, но е контролируем и разпространението е клъстерно. Ще свалим броя на вирусоносителите на по-ниско равнище", каза Ананиев по повод това, че през последните дни има ръст на регистрираните случаи на коронавирус у нас.

"Този вирус е нов, никой не беше подготвен. Мерките ни бяха правилни и след 3 месеца ние имаме едно от най-ниските равнища на заболеваемостта", каза още той. Делът на заразените от тестовете се движи около 5%, което показва ефективността на мерките", добави министърът.

Той добави, че "няма как да се тества 100% от населението". "Няма държава в Европа и в света, в която да се тества 100 % от населението, това е и невъзможно", отбеляза той.

Според Ананиев клъстерното тестване дава по-добър резултат. "Ограничаваме огнището на заразата и намаляваме разпространението на вируса в останалата част на страната", каза още министърът.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?