Извънредно положение в Токио заради коронавируса

Йошихиде Суга

Японското правителство обяви режим на извънредно положение в столицата Токио и нейните околности - район с население от 37,2 милиона души, предадоха световните агенции.

Новината съобщи пред парламента Ясутоши Нишимура, ръководителят на правителствения щаб за борба с коронавируса, след което извънредното положение бе обявено от премиера Йошихиде Суга.

Районът, известен като Голямо Токио, обхваща префектурите Токио, Канагава, Сайтама и Тиба. Мярката се въвежда заради бързото увеличаване на случаите на коронавирус. Извънредното положение влиза в сила от утре и ще продължи до 7 февруари.

Рестрикциите няма да са толкова строги, колкото при извънредното положение през април и май миналата година. Очаква се ресторантите и баровете да бъдат задължени да спрат да продават алкохол в 19 ч. и да затварят час по-късно. На жителите на района ще се препоръча да не излизат вечер по причини, които не са неотложни. Фирмите ще трябва да насърчават дистанционната работа с цел броят на хората, които пътуват между дома и офиса, да намалее със 70 процента.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?