Извънредно положение заради горски пожари в австралийски щат

Извънредно положение заради горски пожари в австралийски щат

Извънредно положение заради мащабни горски пожари е обявено в целия австралийски щат Нов Южен Уелс. Това съобщи чрез Туитър премиерката на щата Гладис Береджиклян.

Трудни метеорологични условия възпрепятстват огнеборците и пожарите бързо се разрастват, обхващайки цялото крайбрежие на щата, информира регионалната противопожарна служба. На територията на Нов Южен Уелс са регистрирани 64 горски пожара и 40 от тях все още не са локализирани. Предупреждения да се готвят за евакуация са отправени към жителите на 12 окръга.

Очаква се до утре пожарите да стигнат до северните части на Сидни и аварийните служби на града препоръчват на местното население да се готви за извънредни ситуации.

Щатското транспортно управление съобщи, че заради "непредсказуемия характер на пожарите" са спрени влаковите и автобусните превози по част от северните маршрути.

Властите на Нов Южен Уелс са мобилизирали за борба с огъня над 1300 пожарникари със стотици единици специална техника. В пламъците вече са загинали трима души и повече от 30 са ранени, а 7 - безследно изчезнали. Пожарите са разрушили над 150 жилищни и много административни сгради. От опожарени селища са евакуирани близо 6000 души. Из целия щат е забранено да се палят огньове, а редица училища са затворили врати.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят