Извънсъдебен орган ще решава споровете между банки и клиенти

Готви се стратегия за свръхзадлъжнялите домакинства

Даниела Бобева. Сн: БГНЕС

През септември или октомври се очаква да започне работа извънсъдебен орган за решаване на споровете между банките и техните клиенти. Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева пред "Капитал дейли" в отговор на въпрос предвиждат ли се мерки за случаите, в които банките едностранно повишават лихвите по вече отпуснати заеми.

Мотивът за създаването на такъв орган е, че решаването на проблемите в съда е скъпо и отнема много време.

Защитата на потребителите е сред акцентите в работата на правителството, като през тази седмица се очаква кабинетът да обяви "една идея" по въпроса, съобщава още Бобева.

Относно законовото уреждане на фалитите на физически лица тя смята, че първо трябва да се установи какво означава свръхзадлъжнялост на едно физическо лице, за което е възложено да се направи проучване. Отделно се предвижда програма за финансово образование на населението как да работи с пари.

Бобева обяснява, че вече се работи по такъв проект на Световната банка, като в края на септември ще има стратегия за свръхзадлъжнелите лица и домакинства.

"Предвиждаме неправителствени организации да получават ноу-хау и бюджет, с който да кандидатстват по проекти и да помагат на домакинства, които имат проблеми със задълженията си", посочва вицепремиерът.

До две-три седмици трябва да е готов анализ на финансовото състояние на предприятията с държавно участие, на базата на който ще се търсят механизми за по-благоразумното им управление. Повечето от тях са декапитализирани, но ще се търсят индивидуални решения на проблемите им, казва Бобева. Това не означавало, че приватизацията не е на дневен ред, но това нямало да става на принципа на гасенето на пожари. Предвижда се по-голямата част от държавните компании да са публични - техни акции да се търгуват на борсата.

И за най-простите неща в икономиката няма консенсус, посочва Бобева и дава за пример получените от различни източници 412 предложения за промени в Закона за обществените поръчки, като някои от тях си противоречат. Тази седмица ще стане готов проект за промени в закона, казва тя, като обяснява, че в него не се предвиждат много нови моменти, но те ще дадат повече шанс на малките и средните фирми и няма да се харесат на статуквото.

Правителството ще се опита да даде решение на проблема с междуфирмената задлъжнялост, която донякъде се дължи според Бобева на механизмите за укриване на ДДС, става ясно още от интервюто.

Споделяне

Още от Бизнес