"Известия": "Ерусалим очаква руските посолства"

"Известия": "Ерусалим очаква руските посолства"

Русия е готова да премести своите посолства в Израел и Палестина - да ги разположи съответно в западната и източната част на Ерусалим, обаче приема за предпоставка, че предварително трябва да бъдат постигнати успехи в преговорите между страните. Това пише в. "Известия", като се позовава на руски дипломатически източници.

Израелски политици подкрепили пред "Известия" тази позиция, а в Палестина посочили, че руското посолство в Израел трябва да се премести едновременно с преместването на дипломатическото представителство от Рамала в Източен Ерусалим.

Изданието припомня, че в Западен Ерусалим се намират на практика всички израелски държавни структури - парламентът, министерствата и президентската резиденция.

Дипломатическите мисии обаче са разположени в Тел Авив - града, признат в света за столица на еврейската държава. През 1980 г. Израел обяви Ерусалим за своя "единна и неделима столица", но Съветът за сигурност на ООН и международната общност не приеха това, припомня вестникът.

На 6 април "Русия призна статута на Източен Ерусалим като столица на бъдещата палестинска държава, същевременно призна и Западен Ерусалим за столица на Израел. Русия ще може да обсъди евентуално местене на своите дипломатически представителства, след като палестинско-израелският конфликт бъде уреден или се очертаят положителни промени в преговорния процес", заявява за вестника източник от руските дипломатически среди.

В Тел Авив очакват скоро всички чуждестранни мисии да бъдат преместени в Ерусалим, отбелязва изданието.

"Всички държавни учреждения действат именно в този град. Нещо повече, когато пристигат чуждестранни делегации, приемат ги в Ерусалим. Израел естествено може да гарантира сигурността на всички дипломатически представителства", посочва пред "Известия" министърът по въпросите на Ерусалим и културното наследство Зеев Елкин.

Рамала не вижда проблеми руското посолство да се премести, но "въпросът е комплексен", изтъква палестинският посланик в Русия Абдел Хафез Нофал. "Необходимо е Израел да се съгласи с принципа за две държави" - израелска и палестинска, казва той.

"Тогава Ерусалим може да стане свободен град, чиято източна част да бъде в състава на Палестина, а западната - на Израел. Тогава може посолствата да бъдат преместени във всяка от тези части. Но проблемът е, че Израел смята Ерусалим за своя единна и неделима столица. Нашата позиция предполага решение на конфликта чрез създаване на две държави със столица в Ерусалим", пояснява палестинският дипломат.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?