Известни личности зоват за "европейски бойкот" на австрийското правителство

Лидерите на двете партии в австрийското правителство - премиерът-консерватор Себастиан Курц /вдясно/ и лидерът на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе

Известни личности от различни страни публикуваха призив за "европейски бойкот" на новото австрийско правителство, съставено от десницата и крайната десница, и на следващото австрийско председателство на ЕС, предаде Франс прес.

"Нека не извръщаме очи: наследници на нацизма заеха властова позиция в новото австрийско правителство" с включването на шестима министри от крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), трима от които заемат важни постове, се казва в статията, публикувана на сайта на френския в. "Монд".

Тя е подписана от колектив под ръководството на Бенжамин Абтан, председател на Европейското антирасистко движение (ЕГАМ) и на бившия френски външен министър Бернар Кушнер.

Сред подписалите има личности, свързани със спомените за Холокоста, като Серж и Беате Кларсфелд, които ръководят организацията "Синове и дъщери на депортирани френски евреи". Фигурират също бившият президент на Източен Тимор и носител на Нобелова награда за мир Жозе Рамуш-Орта, бившият испански външен министър Мигел-Анхел Моратиньос, бившата канадска премиерка Ким Кембъл, както и писателят от френско-камбоджански произход Рити Пан.

В статията се порицават мълчанието и апатията пред лицето на идването на власт на крайната десница. Авторите отхвърлят идеята, че "напредъкът на национализма и краят на демокрацията са неизбежни, и че действията срещу наследниците на нацизма са безполезни или дори незаконни". Те смятат, че напротив, "отговорност на всички е решително да им се противопоставят".

Сформирането на новото правителство на консервативния канцлер Себастиан Курц не предизвика вълнения сред партньорите на Австрия, припомня АФП.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер неотдавна се обяви срещу "всякакви предубеждения" и заяви, че австрийското правителство ще бъде съдено "като всяко правителство, по действията му". Той изтъкна също "ясния му ангажимент в полза на Европа".

От своя страна върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад Ал Хусейн заяви, че вижда "опасно развитие" /.../ в европейската политика".

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?