Изявленията за премиерски пост на Петър Стоянов означават, че преговорите за президент са зациклили

Изявленията за премиерски пост на Петър Стоянов означават, че преговорите за президент са зациклили

Ако изявленията за премиерски пост на Петър Стоянов са планирана акция,  това означава, че преговорите в дясно за издигане на обща президентска кандидатура са “зациклили”. Това коментира пред Mediapool политологът Васил Гарнизов в четвъртък, малко след като главният секретар на СДС Иван Колчаков заяви, че при очертаващата се правителствената криза заради ЕС, като политик с най-висок обществен рейтинг в дясно Петър Стоянов ще трябва да поеме отговорността да стане министър-председател.

Именно настоящият лидер на СДС ще трябва да се превърне в личността, която да поеме отговорността да обедини десницата и да измъкне България от кризата, посочи Колчаков пред бТВ.

Само преди ден партия Демократи за силна България (ДСБ) отхвърли слуховете за издигане на Петър Стоянов за единен кандидат – президент с изявлението: “За сериозните анализатори и журналисти, наблюдаващи политическите процеси, е очевидно, че Петър Стоянов не може да бъде обединителна кандидатура на десницата”.

Според Колчаков обаче експрезидентът се радва и на изключително висок рейтинг сред западните партньори на страната.

Според националното представително проучване на МБМД, публикувано на 26 април, Петър Стоянов се ползва с 18% доверие и 75% недоверие сред българите. За СДС като партия показателите са малко по-ниски – съответно 10% доверие към 86% недоверие. Според изследване на агенция “Галъп” от 13 март, ако има парламентарни избори СДС биха спечелили 2,8% от гласовете.

Според депутата от ОДС не е изключено при едни предсрочни избори Стоянов да застане начело на бъдещ кабинет още през следващата година.

Членът на НИС на СДС и депутат от ОДС Елеонора Николова съобщи за Mediapool, че целта Петър Стоянов да стане министър – председател е обсъждана и стои в дневния ред на партията.

“Нямаме различия с г-н Колчаков. Като всяка партия, ние също се стремим към властта и след като това е нашата задача, няма нищо лошо в това да виждаме нашия ръководител на един от най-високите постове в държавата”, обясни пред Mediapool Николова.

Тя съобщи, че в момента партията се намира в своето трето “подобрено издание”. Тя категоризира първите две издания на СДС като “издание на коалиция от много партии, издание като партия по времето на Иван Костов” и ново, последно издание, в което СДС и вече максимално отворен към хората и има ясна представа за своите симпатизанти.

“В духа да реализираме своите цели ние сме отворени за взаимодействие с всички партии в дясно и в центъра. Сигурна съм, че на следващите парламентарни избори партията ще се представи достойно и ще участва в управлението”, каза още Николова.

“В настоящият момент не е удачно за десните да вещаят управленски правителствени формули, защото така само ще изконсумират темата, а и има голяма вероятност да се получи обратен пародиен ефект”, коментира Васил Гарнизов последните събития.

По думите му, ако биха искали да постигнат някакъв положителен ефект, то би трябвало да се фокусират върху издигането на обща президентска кандидатура.

“Без да се постигне някакъв напредък по отношение на дясната кандидатура, да се отвори друга страница, би довело само до размиване на общественото внимание”, каза още Гарнизов.

Според него, ако не се достигне до обща дясна кандидатура е изключено да се допусне, че би могло да има десен премиер.

Споделяне

Още от България