Кабелни оператори, хотели и ресторанти нарушават Закона за авторските права

При проверки през изминалата седмица са били засечени кабелни оператори, които излъчват програми, за които нямат разрешение. Проверките са били извършени от отдел ”Инспекторат по авторско право” на Министерството на културата и МВР в градовете Ивайловград, Любимец, Враца и Банско.

Повод за проверките е сигнал на “Discovery Communication Europe LTD” за неоторизирано препредаване на неговите програми.

При проверка съвместно икономическата полиция в интернет зала във Враца е намерен нелегален развлекателен софтуер. По случая е образувана административно-наказателна преписка.

В Банско са проверени 15 търговски обекта – хотели и заведения за обществено хранене във връзка с ”публично изпълнение на музикални произведения без съгласието на правоносителите”. Инспекторите от отдела са съставили 14 констативни протокола, въз основа, на които са образувани административно-наказателни преписки срещу търговските дружества, стопанисващи обектите.

Според Закона за авторското право за всяко публично излъчване на музикално произведения се дължат отчисления. Това включва използването на записи на музикални произведения на различни носители, радио и телевизионни канали и други като музикален фон или оформление на кафенета, ресторанти, барове, дискотеки, хотели, спортни съоръжения, изпълнения на живо и други.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?