Кабинетът на Проди бе одобрен от Сената

Лявоцентристкото правителство на новия италиански министър-председател Романо Проди спечели ключов вот на доверие в Сената, два дни след като дойде на власт. Горната камара на италианския парламент одобри коалицията на Проди с 165 гласа за “за” срещу 155 “против”, предаде ББС в петък.

В четвъртък Проди направи своето първо изявление като премиер пред Сената. Той нарече войната в Ирак “печална грешка” и обеща да настоява за изтегляне на италианските войски.

Премиерът обяви също плановете си да обърне много от политиките на своя предшественик – Силвио Берлускони, и да започне унищожителна атака на италианския политически климат.

Според Проди Италия има нужда от социална, икономическа и морална промяна, за да се разграничи от миналото и да започне на чисто. Той заяви, че досега  е съществувала толерантност ако не към напълно незаконно, то поне към определено неетично поведение, проявяващо се чрез големи конфликти на интереси и безсрамно забогатяване.

Новият министър-председател на Италия заяви и своята готовност да управлява страната през следващите пет години, като изпълни обещанията си за справяне с икономическата стагнация и отменяне на конституционните промени, направени от Берлускони.

Гласуването днес бе първият от два вота на доверие, пред които Проди се изправя в парламента. Следващият вот на доверие е другата седмица в долната камара на парламента, която се състои от 640 депутати и където Проди има мнозинство от 70 гласа.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?