Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кабинетът отбранява позицията по Ирак срещу червени атаки

0 коментара

БСП усили предприетия от президента Първанов натиска към правителството да откаже политическа подкрепа на САЩ и съюзниците и да не поема допълнителни ангажименти в операцията срещу Ирак.

Днес говорителят на Външно министерство заяви, че България е готова да обсъди предоставянето на допълнителна помощ, ако развитието на обстановката изисква това. Засега такива искания обаче не са отправяни. Любомир Тодоров беше категоричен, че българските войници ще участват единствено в операции, свързани с логистичната подкрепа в съседни на Ирак държави.

От БСП обявиха, че ако правителството поеме допълнителни ангажименти извън решението на парламента от 7 февруари и наруши конституцията, въвличайки България във войната, БСП не изключва да му поиска вот на недоверие.

Съгласно решението на парламента, България предоставя въздушното си пространство, летището в Сарафово за американски самолети - цистерни и изпраща рота за химическа и биологическа защита в съседна на Ирак държава.

Снощи американският президент Буш обяви, че е в процес на формиране широка коалиция за разоръжаването на Ирак. Днес от МВнР обясниха, че България гледа на подобен удар като част от изпълнението на резолюция 1441.

Допълнителни искания от САЩ не са отправяни

Премиерът Сакскобургготски заяви днес, че е провел телефонен разговор с Буш снощи и допълнителни искания към България не са били отправяни.

С думите "това ми се струва много специфично и едва ли е възможно" премиерът отговори на журналистическите въпроси възможно ли е да бъде взето ново решение на парламента по иракската криза. "Едно решение се взема за една ситуация. Ситуацията си остава същата, решението - също, така че наистина няма опасност", заяви премиерът. Вероятността България да се включи пряко във военна операция той коментира така" "Ама моля ви се, какво говорите! Не че няма да бъде дадено - не може! Парламентът реши и няма повече! Това е толкова ясно, за Бога!".

Свинаров зове НДСВ да не се поддава на политически провокации

Няма ново искане, няма идеи за ново решение, няма предложение за ново решение, бе коментарът на военния министър Николай Свинаров. Той посъветвал депутатите от мнозинството "да не се поддават на политическите провокации на онези, които твърдят, че Ирак няма оръжия за масово унищожение и в същото време заявяват, че може да порази България с тях".

Вчера президентът Георги Първанов заяви след заседание на Консултативния съвет, че България не трябва да участва в преки военни действия и че страната ни не може да приеме допълнителни ангажименти извън онези, които са записани в решението на НС от 7 февруари. Той уточни, че в частност това се отнася за статута на българския контингент. Ние държим тези действия да бъдат в рамките на спасителни и хуманитарни акции на територията на съседни на Ирак страни, подчерта Първанов.

Външният министър Соломон Паси беше категоричен, че България не планира пряко участие във военния конфликт, нито военно участие в този конфликт. "Искане за разширяване на подкрепата към нас не е постъпвало. Решението на Народното събрание е пределно ясно и на този етап не смятаме да предлагаме неговото изменяне", декларира той. На въпрос дали думите му означават, че ако при искане пряко военно участие България ще отговори отрицателно, Паси каза: "На хипотези не отговарям".

Ако към България постъпят допълнителни искания, е очевидно, че те ще бъдат обсъдени, но България се движи в рамките на решението на парламента от 7 февруари, заяви след днешното първо заседание на Координационния център към МС зам.-министърът на външните работи Любомир Иванов. Органът ще заседава два пъти дневно - на експертно и на политическо равнище. Външният министър Соломон Паси декларира, че съставът на щаба е гъвкав и при необходимост има готовност да включи в него представители на президентството.

Думите на говорителя на МВнР, че на заседанието на КСНС при президента са обменени мнения по българската позиция за Ирак, в това число и предоставянето на допълнителна подкрепа за САЩ, бяха опровергани от прессекретариата на държавния глава. Възможностите за по-широко българско участие в евентуални военни действия в Ирак "не са били съгласувани с държавния глава, нито са били правени опити за това", се казва в опровержението.

Паси: Действаме в съответствие в резолюциите на ООН

"Има точно 16 резолюции за разоръжаването на Ирак, в момента ние също действаме в условията на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, като ултиматумът на президента Джордж Буш е в нейния контекст, и ние нямаме никакво намерение да действаме извън или да подпомагаме действия, които са извън рамките на резолюция на Съвета". Така външният министър Соломон Паси коментира вчерашното изявление на президента, че България не трябва да участва във военна операция без резолюция на ООН, а решението на Народното събраните от 7 февруари не означава политическа обвързаност на страната при операция срещу Ирак.

От снощи шансовете за мирно решаване на кризата в Ирак намаляха значително, каза министърът на външните работи и добави: "Сега всичко зависи от волята на Саддам Хюсеин и той е единственият, който може да спаси народа си от трагедията. Отправяме молитви той да вземе правилно решение".

Външният министър обясни още, че ултиматумът е последният минимален шанс за мирно решение и за оставащите часове до изтичането му България няма да пожали усилия за постигането на това мирно решение. Не преставаме да окуражаваме Саддам Хюсеин да приеме ултиматума, обясни той усилията, които ще полагаме.

Буш информира премиера за предстоящите действия

В проведения късно снощи телефонен разговор между него и американския държавен секретар Колин Пауъл, малко преди президентът Буш да направи своето обръщение, Паси е получил предварителна информация за по-нататъшната американска политика по отношение на Ирак. Българският външен министър е потвърдил готовността на България да изпълни всички ангажименти, поети в отговор на американското искане. Пауъл пък благодарил чрез него на българското правителство и българския народ за принципната позиция.

Малко преди това американският президент Джордж Буш се е свързал с премиера Симеон Сакскобургготски. Премиерът е изразил съжалението си, че в рамките на Съвета за сигурност не беше постигнат консенсус и решенията излязоха извън рамките на Съвета за сигурност, стана ясно от обясненията на Соломон Паси. След разговора си с Колин Пауъл Паси е информирал за него както министър - председателя, така и президента.

Утре Сакскобургготски ще направи специално обръщение до нацията за кризата в Ирак, обяви говорителят на МС Димитър Цонев. Днес в сградата на Министерски съвет бе забелязан да влиза посланикът на САЩ у нас Джеймс Пардю.

България положи всички усилия за мирно решение

"Съжаляваме, че до този етап дипломатическите усилия за разоръжаване на Ирак с мирни средства не доведоха до желания резултат. Това не означава край на работата на Съвета за сигурност на ООН по кризата в Ирак. Вероятно в някои от следващите фази съветът отново ще намери своята роля.", заяви говорителят на МВнР Любомир Тодоров.

Той обясни, че следвайки ясна и последователна линия за пълно изпълнение на резолюция 1441, България положи всички възможни усилия за намиране на мирно решение чрез компромис между предлаганите различни подходи в Съвета за сигурност, за възстановяване на единството му. Изразяваме разочарованието си от факта, че въпреки наличието на единство на Съвета за сигурност по необходимостта от пълно разоръжаване, различията по средствата и графика за изпълнение не позволиха на държавите - членки да се обединят около консенсусен подход, заяви Тодоров.

България изрази ясно своята съпричастност към САЩ

България остава в рамките на това решение, което определя и степента на нейната съпричастност, за разлика от големите, видимите играчи на терена, имаме определена степен на съпричастност и на подкрепа, и тя е изразена много ясно от това решение, посочи днес посланикът на България в САЩ Елена Попотодорова пред няколко медии.

Тя определи като теоретична възможността Саддам Хюсеин да се съобрази с ултиматума на президента Джордж Буш и да се избегне военния конфликт. Дипломацията не изпълни докрай мисията си, речта на президента Буш беше последната точка от това дълго дипломатическо усилие, каза Попотодорова.

Според дадения от САЩ ултиматум от 48 часа Саддам да напусне Ирак е много вероятно да има военни действия, каза постоянният представител на България ООН Стефан Тафров. "България подкрепя разоръжаването на Ирак, България подкрепя диалога в Съвета за сигурност. В този момент диалогът е фактически прекъснат. Това е негативно развитие на нещата. Оттам нататък страните членки взимат мерки, такива, каквито намират за добре, за да разоръжат Ирак. САЩ са най - могъщата страна в света и разполагат със средствата за това. Така че аз мисля, че военни действия са неизбежни", допълни посланикът.

Кошлуков пита кабинета ще прави ли публична кампания

Днес на свое заседание управляващото мнозинство декларира решимост да изпълни всички поети ангажименти с решението по американското искане от 7 февруари. Министрите Свинаров и Паси информираха депутатите, че при позицията на България по Ирак е била единствено възможната при тези обстоятелства . Свинаров декларирал, че сме партньори на САЩ, но не участваме пряко във военни действия. Решението на Народното събрание ще се изпълнява, изобщо няма да се изпращат войски, бойни части, обяснил Паси.

Депутатът Емил Кошлуков поставил въпроса за разяснителна кампания по българската позиция за Ирак, тъй като в момента общественото мнение е настроено негативно. Външният министър обяснил, че правителството има нещо предвид, но няма да сподели идеите си на заседанието, за да не ги прочете после в медиите. Той поканил всички, които имат идеи за публична кампания, да ги споделят в МВнР.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.