Речено -сторено

Кабинетът отмени наредбата за бежанците, както обеща Радев

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служебното правителство използва последните си дни, за да изпълни предизборния ангажимент на президента Румен Радев и БСП да отмени наредбата за интеграция на бежанците. Това стана на извънредно заседание в петък вечерта.

Вътрешният министър Пламен Узунов и социалният Гълъб Донев разясниха, че мотивите за отмяната на наредбата са, че тя се оказала неработеща и по нея така и не е било сключено дори едно споразумение.

"Действията ни са напълно съгласувани с президента Румен Радев", заяви Узунов.

След засечените проблеми са липсата на координационно звено, което да следи интеграцията на бежанците, както и неизяснените критерии, по които да се преценява кои бежанци подлежат на интеграция.

"Знаете и за създалите се напрежения в някои общини и области по приема на чужденци", добави социалният министър Гълъб Донев.

Той съобщи, че вече е сформирана работна група от експерти на МВР и социалното министерство, които до една седмица трябва да предложат нова проектонаредба.

Какво предвиждаше наредбата?

Наредбата бе приета с постановление № 208 през август миналата година и целта ѝ бе да запълни нормативния вакуум в интеграцията на получилите убежище и закрила у нас.

Според нея общините ще сключват отделни споразумения с всеки един бежанец, който ще бъде настанен на територията ѝ, като местната власт поема задължение да осигури на бежанците жилище, обучение по български и работа. Освен това поема и здравните осигуровки на чужденците.

Предвиждаше се мерките по интеграция да се финансират от европейските фондове, международни и чуждестранни финансови инструменти, международни институции и организации, национално финансиране.

Към днешна дата нито една община не е изразила желание и готовност да приеме бежанци. Тъкмо обратното, в някои общини като Белене, Елин Пелин, Широка Лъка и пр. се стигна и до протести.

От "дискриминация" до "трайно заселване на бежанци"

Искането за отмяна на Постановление 208 беше част от предизборната кампания на президента Румен Радев, както и на БСП, чийто лидер Корнелия Нинова го обяви за дискриминационно спрямо българите, които по думите ѝ не получават подобна помощ от собствената си държава. Според нея наредбата подготвя "трайно заселване на бежанци в българските общини".

В същото време Нинова така и не обясни как смята да се помогне на бежанците, които бягат от войните в собствените си държави, да се интегрират в страната, в която са получили убежище.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?