Радев оправда отмяната на наредбата за бежанците с риск за националната сигурност

Корнелия Нинова: Президентът очевидно си изпълнява предизборните обещания

Президентът Румен Радев оправда отмяната на наредбата за интеграция на бежанците с обяснението, че тя е заплаха за сигурността на България и Европейския съюз, но отказа да коментира дали България може да понесе финансови санкции заради това решение.

След срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск държавният глава коментира, че преди да бъде създадена "система за уседналост на бежанците" трябва да има задълбочен анализ на риска, национален орган за координация и контрол и ясна представа за възможностите на социалната ни система. От обясненията му обаче не стана ясно колко време ще е необходимо и как ще бъде решен дотогава тоталния нормативен вакуум по отношение на интеграцията на бежанците у нас.

"България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената за необмислени решения в миналото", заяви Радев.

Той съобщи, че по време на срещата с Туск, е бил поет ангажимент ЕС да окаже помощ на България с проучване на опита и проблемите в другите държави.

"Интеграцията на чужденци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления без да се отчита рискът за националната сигурност и за ЕС като цяло. Интеграция без ясни механизми, ясни критерии, води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито наблюдаваме в не малко европейски страни", коментира още Румен Радев.

По думите му лоялното членство в ЕС не означава "механично копиране на регулации, а вземане на отговорни стратегически решения".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск не коментира публично темата и не е ясно дали е била обсъдена по време на разговорите му с Радев. Още в събота Европейската народна партия остро критикува отмяната на наредбата, но все още няма официална реакция на европейските институции.
В рамките на визитата си Туск се е срещнал неофициално и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

На въпрос какво мнение е изказал Туск във връзка с отмененото от служебния кабинет постановление 208 Борисов обясни, че не обича да коментира български работи пред чужденци.

"Това, което разбрах, че президентът Радев е казал, че на 7-ми ще има ново постановление с решение така, че ако нещо не им е харесало нашето, ще предложат ново. Това знам", коментира Борисов.

Наредбата бе отменена от служебното правителство по искане на Радев на извънредно заседание в петък вечерта, въпреки съпротивата на част от министрите и предупрежденията, че България може да претърпи финансови санкции заради това решение.Документът бе приет през август миналата година, след като страната ни бе дълго обект на критики от европейски институции и неправителствени организации, че няма нормативна уредба за интеграцията на бягащите от войни чужденци.

Радев и БСП обаче обещаха преди изборите наредбата да бъде отменена и под натиска на държавния глава служебният кабинет изпълни този ангажимент, но все пак реши до седмица да бъде изготвен нов документ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира от своя страна във вторник, че "президентът още в кампанията е поел ангажимент по темата и очевидно си изпълнява предизборните обещания".

"Не сме разговаряли с него след това по тази тема", допълни Нинова.

Отменената наредба предвиждаше общините да сключват отделни споразумения с всеки един бежанец, който ще бъде настанен на територията ѝ, като местната власт поема задължение да осигури на бежанците жилище, обучение по български и работа. Освен това поема и здравните осигуровки на чужденците.

Предвиждаше се мерките по интеграция да се финансират от европейските фондове, международни и чуждестранни финансови инструменти, международни институции и организации, национално финансиране.

Към днешна дата нито една община не е изразила желание и готовност да приеме бежанци. Тъкмо обратното, в някои общини като Белене, Елин Пелин, Широка Лъка и пр. се стигна и до протести.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?