Кабинетът отпусна 100 млн. лева за спешни пътни ремонти

Най-после ще се преасфалтират трасето през Владая и участъкът Варна – Златни пясъци

Пътят от София към Перник през Владая ще бъде ремонтиран, след като от години е в ужасно състояние.

Министерският съвет отпусна 100 млн. лв. за неотложни пътни ремонти, съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков след заседанието на кабинета.

Парите ще отидат за отсечки, които са натоварени и в същото време имат спешна нужда от ремонт. В момента се прави анализ, за да се изберат участъците за ремонт. Все пак част от пътищата, които влизат в спешната програма за поправки, са ясни.

Още днес започва работа по околовръстния път на София между "Ботевградско шосе" и магистрала "Тракия", заяви регионалният министър.

Най-после ще се ремонтира и пътят между София и Перник през Владая. Той свързва столицата и с магистрала "Люлин". Отсечката между Княжево и магистралата е в ужасно състояние и периодично живеещите в района излизат на протести с искания трафикът да се облекчи, а участъкът да се преасфалтира.

Сега е заложено през есента да бъде направена пълна рехабилитация на трасето и изграждане на светофари за ревесивно движение. То ще бъде въведено в пиковите часове. По две активни ленти в посока Перник ще има във вечерните часове, а в сутрешните двете активни ленти ще са в посока София. Такава ще е организацията на движението и в петък, и в неделя, обясни регионалният министър.

Ремонтът на пътя Княжево – Владая – Драгичево беше заложен по програмата "Транзитни пътища ІV", но беше спрян с неясни мотиви още по времето на първото управление на ГЕРБ през 2009 г., въпреки че техниката на "Агромах" беше на терен.

Средства ще има и за ремонт на пътя Варна - Златни пясъци, който също е в изключително тежко състояние и с активни свлачищни процеси, каза Николай Нанков.

Той припомни, че най-голямо е свлачището над местността Трифон Зарезан. То обаче няма да се укрепва, защото за това били нужни около 60 млн. лв. Вместо това ще се направи мост, за да бъде избегнато преминаването на пътя през него.

Ще се работи и по пътни отсечки в Северна България, които се нуждаят от неотложен ремонт, каза още Нанков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?