Кабинетът планирал замразяване на бюджетните заплати

Замразяване на заплатите в бюджетната сфера през тази година предвижда проект на постановление на Министерски съвет за заплатите в бюджетните организации, съобщиха във вторник от КНСБ. Вицепрезидентът на синдиката Пламен Димитров обясни, че в документа "няма разписана реална възможност за увеличението на заплатите през 2009 г. и има вероятност размерът им да бъде замразен на нивата от 2008 г".

Решението предстои да бъде одобрено на заседанието на кабинета този четвъртък.

Потърсен за коментар министърът на държавната администрация Николай Василев каза пред Mediapool, че излиза в отпуск, не бил запознат и препрати към финансовия си колега Пламен Орешарски.

По думите на Димитров не се очаква нарастване на работните заплати в средното, висшето образование, науката и НОИ, като ще бъдат засегнати около 440 000 души. От КНСБ са притеснени за цялата бюджетна сфера. “Тази година ще е първата от много години, в която няма да има никаква подоходна политика нито на книга, нито на практика", смятат от синдиката.

Председателят на Независимия учителски синдикат към КНСБ Аспарух Томов съобщи, че имало намаляване на основните работни заплати в детските градини, тъй като те не са на делегирани бюджети, както училищата. Той даде пример с Плевен, където заради орязани възнаграждения в забавачките се подготвят протести, като не се постигне споразумение по въпроса с общината.

Според Пламен Димитров през тази година безработицата ще засегне най-много шивашката промишленост на ишлеме, в която са заети около 150 000 души. Други отрасли в подобно затруднено положение заради икономическата криза са минната и химическата промишлености, допълни вицепрезидентът на КНСБ.

От синдиката предлагат да има мерки за социална защита на домакинства, които са силно засегнати от кризата и двамата членове на семейството са останали без работа.

Споделяне

Още от България