Кабинетът подписа японския заем за ТЕЦ "Марица Изток 2"

В петък министерствата на енергетиката и на финансите подписаха гаранционното споразумение за японския заем за ТЕЦ "Марица Изток 2". Кредитът, който се отпуска от Японската банка за международно сътрудничество (JBIC), е на стойност 226 млн.евро и е предназначен за рехабилитация на първите четири блока на централата и за изграждане на сероочистващи инсталации на 5-ти и 6-ти блок.

Целта на проекта е увеличаване на мощността на първите четири блока на ТЕЦ "Марица Изток 2" от 600 на 700 мегавата и удължаване на срока на експлоатация на централата с 20 години, каза при подписването министърът на енергетиката Милко Ковачев. Подписа си под гаранционното споразумение сложи и зам.финансовият министър Илия Лингорски.

Срокът на заема е 14 години, с 4 години гратисен период и 1.49 % фиксирана годишна лихва. Той ще бъде предоставен и връщан в евро, което елиминира валутният риск.

Държавната гаранция по кредита е под условие - тя ще се предостави в случай, че от японска страна се извършат инвестиции в размер на 10 % от гаранцията или 23 милиона евро.

Според съобщение от енергийното министерство, държавната гаранция по проекта за ТЕЦ "Марица Изток 2" е довела за значително намаляване на разходите за реализация на проекта и е предпоставка за по-ниска цена на електрическата енергия, произвеждана от централата.

Министър Ковачев допълни, че рехабилитацията на централата ще позволи българските въглища да се използват при екологосъобразни технологии, опазвайки въздуха.

На церемонията присъства и японският посланик у нас Ясуйоши Ичихаши, който определи проекта като много важен както за бъдещето на българската енергетика, така и за развитието на икономическите отношения между двете страни. Той посочи, че кредитът за ТЕЦ "Марица Изток 2"е първият, който японската банка JBIC предоставя за бизнеса в България и това е показателно за активизиране на бизнес отношенията между двете страни.

Според съобщението на енергийното министерство, японските партньори се интересуват и от приватизацията и изграждане на нови водноелектрически централи, както и от проекта за изграждане на нова мощност в ТЕЦ "Марица Изток 1".

Директорът на японската банка Ая Мамазаки допълни, че от интерес на JBIC е и използването на възможностите на протокола от Киото за парниковите газове и банката планира учредяване на въглероден фонд за подкрепа на такива проекти.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?