Кабинетът предложи за държавна награда писателя антифашист Кольо Георгиев

Правителството предлага на президента да награди с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен, за големи заслуги в областта на културата писателя Кольо Георгиев Колев. Това съобщи в четвъртък правителствената информационна служба. Наградата е по случай 80-годишнината на твореца.

В кратка биография на Кольо Георгиев, взета от вестник “Дума” отпреди месец, се казва: Кольо Георгиев е роден на 26 декември 1926 г. в Голямо Ново село, Северозападна България. Участник в антифашистката съпротива, политзатворник. Завършва висше образование в Съветския съюз, след което се отдава на журналистическа и писателска дейност.

Бил е редактор във вестник "Работническо дело" и кореспондент в Москва, после работи в Радио София, секретар на Съюза на българските писатели (СБП) по международните въпроси, драматург на Народния театър на младежта (1974-1978), директор на театър "София" до 1986 г., драматург в Киноцентъра.

Бил е и председател на СБП (1990-1993), директор на Агенция "София прес" (1993-1998), депутат във Великото народно събрание (1990-1991).

Сред произведенията на Кольо Георгиев са пиесите "Съдии на самите себе си", "Внимание, адска бомба", "Изключителен шанс", "Завръщане в бъдещето", "Избор по вариантната система", "Време за любов", "Синьо-белият скреж".

Десетилетия Кольо Георгиев е активна фигура в българския обществен живот, чието публично поведение е еталон за висока нравственост, съвест и морал. Автор на широко популярни прозаични книги и драматургия, той е едно от най-достойните лица на съвременната българска литература, безспорен майстор на художественото слово, талантливо и високо патриотично перо, пише в съобщението за правителственото решение.

В интервю за вестник “Дума” отпреди няколко седмици Кольо Георгиев описва как изглежда днешният ден на България през призмата на идейните му позиции: “Познатите и непознатите гробари успяха да изровят и заринат в дълбока яма едно общество и система с потенциални възможности да се промени, да се цивилизова, усъвършенства, очовечи и да се спестят на страната и народа разрухата и развалата, които въвлякоха стотици хиляди, милиони хора в трагедията сами, със собствените си ръце да унищожат сътворените от самите тях основи на живота и надеждите си”.

Споделяне

Още от България