Кабинетът прие бюджетния излишък от 3.225 млрд. лв. към юли

Кабинетът прие бюджетния излишък от 3.225 млрд. лв. към юли

Министерският съвет одобри на заседанието си във вторник касовото изпълнение на държавния бюджет, според което натрупаният излишък е 3.225 млрд. лв. (2,8 % от прогнозния БВП). Той идва от недостатъчно изпълнение на планирането за периода разходи и превишението с 3.1 млрд. лв. на приходите и преведени в повече евросредства.

Така за периода – основно от съсредоточените за събиране в началото на годината данъци, в хазната са влезли 22.2856 млрд. лв., което е 50.8 % от годишните разчети. Това е с 2.6224 млрд. лв. (14.2 %) повече от същия период на миналата година. Растат с 453 млн. лв. и парите от еврофондовете. В същото време обаче изпълнението на разходната част е под 43 на сто или 19.0607 млрд. лв. Това обаче щяло да се навакса с реализираното от 1 юли вдигане на пенсиите, а с изпълнение на повече капиталови разходи втората половина на годината, поради строителния сезон и други фактори, посочват от правителствената пресслужба. Въпреки отчетеното по-малко изпълнение на бюджета, разходите са с 8.9 на сто повече спрямо предходната година заради вдигнатите заплати с 10 процента в администрацията и повишените осигуровки заради вдигнатите възнаграждения и пенсии.

Фискалният резерв към 30 юни 2019 г. е 11,7 млрд. лв., от които 11.3 млрд. лв. са на депозити  в БНБ и други банки, а останалите са вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?