Кабинетът приел две синдикални искания за пенсионирането на военни и полицаи

Кабинетът приел две синдикални искания за пенсионирането на военни и полицаи

Две искания на синдикатите в сектор "Сигурност" във връзка с пенсионирането на военните и полицаите са били приети от правителството по време на срещата на премиера Бойко Борисов и министрите на социалната политика Ивайло Калфин, на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на финансите Владислав Горанов с представители на синдикатите в силовите ведомство в неделя. Какво предвиждат те обаче щяло да стане ясно в сряда, когато на тристранния съвет за сътрудничеството се очаква да се вземат и конкретните решения, съобщи Борисов пред журналисти.

"Това, което се е случило, ще го кажеме в сряда, 12 часа, имаме среща на Тристранката. Г-н Калфин, Румяна Бъчварова казаха своите идеи. Считам, че е една много добра реформа, от името на синдикатите не могат да говорят, две важни неща те искат, с които мисля, че можем да се съобразим. Останалото е много добро", заяви министър-председателят.

Пенсионната реформа, това, което предлагаме, е до 2048 година да имаме пенсионна реформа. Затова внимателно със синдикати, с работодатели, министри пипаме всеки един детайл, за да може като я предложим, българите да знаят, че ще имат гарантирани пенсии в следващите години, коментира още Борисов.

В началото на седмицата синдикалните федерации в сектор "Сигурност" излязоха с обща позиция, че максималната допустима възраст на пенсиониране трябва да е 50 години, и предупредиха, че ключови служби като Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" ще бъдат "обезкървени“, ако Калфин наложи предложенията си.

Още в събота обаче Борисов заяви, че правителството стои изцяло зад Калфин.

"Подкрепяме позицията на вицепремиера Калфин, тъй като цялостната пенсионна реформа, която предлага, е дори толкова мека за реалното състояние и демографската криза, която е в България, че дори е прекалено малка и мека. Така че правя едно съвещание, преди да отидем на Гигинския манастир с двата синдиката, с Калфин, с Бъчварова, с Влади Горанов, за да им обясня още веднъж общата ни позиция и съответно от синдикатите да чуя тяхното мнение. Във всички случаи ще подкрепим реформата на Калфин", заяви Борисов.

"Всеки има право да протестира. Протестите срещу ГЕРБ и мен доведоха Орешарски. 10 млрд. е загубата на държавата за година и половина експеримент "Орешарски". Да отидат да протестират! Повече дълг и повече назад няма къде да върне тази държава. Така че с цялото ми уважение към тях, обичам ги, уважавам ги, но или трябва да реформираме сега, или в следващите години никой няма да получава пенсии. Калфин е направил добра реформа и аз, и правителството ще застанем зад него", допълни Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?