Кабинетът разреши на Петканов да унищожи досиетата

Съдбата на досиетата на бившата Държавна сигурност и бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб на армията остава изцяло в ръцете на вътрешния министър Георги Петканов, министъра на отбраната Николай Свинаров и директорът на разузнаването ген. Кирчо Киров, ако парламентът одобри промените в закона за класифицираната информация, приети в четвъртък от правителството.

Едно от измененията, които Министерски съвет ще внесе в парламента, премахва контрола на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) върху унищожаването на разсекретените документи. Според новия текст - който бе обяснен устно на медиите - унищожаването на класифицирана информация с изтекъл срок на защита става компетентност изцяло на съответното ведомство, в което е информацията. Досега това ставаше само с разрешение на ДКСИ.

Разсекретените документи ще се унищожават, след като измине една година от падането на защитата им. Решението кои материали да се унищожат и кои да останат в архив ще се взима от вътрешноведомствена комисия, с участието на служителя по сигурността на информацията в съответното държавно учреждение.

Издаденото разрешение от ДКСИ за достъп до класифицирана информация ще важи в посочения в него срок за съответния човек, независимо дали той се мести от една длъжност на друга. Това е друга от промените в закона, приети от правителството. Председателката на ДКСИ Цвета Маркова коментира, че с промяната се облекчават процедурите за издаване на разрешение, тъй като досега при всяка смяна на длъжността проверката от страна на службите е започвала отначало. Зам. министърът на вътрешните работи Бойко Коцев аргументира промяната и с факта, че проверките на лицата са персонални, а не на длъжността, която заемат или ще заемат, затова е излишно те да се правят отначало и процедурите да се повтарят.

Самите поправки в закона, които не бяха приети на две предишни заседания на правителството, и днес не бяха представени в писмена форма с обяснението, че още се доредактират.

По думите на заместник вътрешният министър Бойко Коцев, щели да се унищожават само копията на разсекретените документи, но не и оригиналите. В същото време той заяви, че гражданите нямало да имат проблем за достъп до разсекретените документи в едногодишния период от падането на защитата до тяхното унищожаване. Запитан как точно човек може да разбере кога даден документ, който го интересува, е разсекретен, Коцев препоръча на хората периодично да подават молби в МВР, за да "уцелят момента".

От обясненията му стана ясно още, че решенията на ведомствата за унищожаване на разсекретени документи ще могат да се обжалват по съдебен ред.

Отново Коцев увери, че до края на мандата на НДСВ МВР нямало да унищожи нищо, като за това имало вътрешна заповед на министър Георги Петканов. Именно Георги Петканов обаче е единственият до момента осъден министър от Върховния административен съд, по дело за отказан достъп до архивни документи за писателя Георги Марков.

На въпроса защо след като няма да ги унищожава, МВР не предаде разсекретените досиета на бившата ДС на държавния архив, Бойко Коцев отговори, че единствената причина е липсата на място в архива, където досиетата да се съхраняват.

Промяната, приета от правителството, е точно обратна на очакванията да се въведе по-строг контрол и санкции за министрите, които не спазват закона и не предават разсекретените материали на държавния архив.

Тези очаквания бяха породени от самия премиер Симеон Сакскобургготски, който в средата на октомври м.г. заяви в парламента, че с промени в закона за класифицираната информация архивът на Държавна сигурност трябва да стане публичен. Позицията му бе подкрепена и от председателя на парламента Огнян Герджиков, според който вече не трябвало да се плашим от миналото.

В оповестените днес промени в закона не е залегнала възможността за съдебно обжалване на отказите на ДКСИ за достъп до класифицирана информация. Това бе предложение на президента Георги Първанов, който подкрепи началникът на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев в спора му с шефката на ДКСИ Цвета Маркова заради откази на комисията за представители на висшия генералитет.

Успоредно, шефката на ДКСИ Цвета Маркова поиска комисията да има право да санкционира министрите, които не разсекретяват документите в срок и обяви, че ще се подготвят такива поправки.

Вместо това, с приетите днес промени държавната комисия се изключва като инстанция, която може да спре унищожаването на материали с историческа стойност, които би трябвало да попадат в държавния архив.

Според закона за защита на класифицираната информация, от 30 април 2003 г. министерствата трябваше да започнат преглед на секретните архивни документи с изтекъл срок на защита и да ги предават в Държавния архивен фонд. От всички държавни институции до момента само Министерският съвет е спазил закона, със заповед на премиера Сакскобургготски от 24 февруари 2004 г. Останалите държавни ведомства със секретни архиви не са предприели нищо.

В МВР има назначена комисия, която декласифицира архивни материали, но те остават в архива на министерството, а не се предават на държавния архивен фонд. Министърът на отбраната Николай Свинаров досега не е оповестявал позицията си за архивните документи във военното министерство. Без никакъв достъп е и архивът на Първо главно управление на ДС, наследен от Националната разузнавателна служба.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?