Кабинетът се отказа да пипа акциза върху алкохола, но вдига цигарения

Кабинетът се отказа да пипа акциза върху алкохола, но вдига цигарения

Правителството се отказа да вдига акциза върху алкохола и горивата, но запазва намерението си ще повиши този за цигарите от 1 януари, съобщи премиерът Бойко Борисов след среща на министрите в неделя, на която бе обсъден проектобюджетът за 2010 г..

Намерението на финансовото министерство бе за повишаване на акциза за алкохола с 15 на сто, но увеличението му се отлага за разлика от този за цигарите, за който се планира от 1 януари да стане 76 евро за 1000 къса цигари от сегашните 53 евро. Мерките отново бяха защитени с обясненията, че така ще се осигурят повече пари за здравеопазване.

Осигуровките ще се намалят с 2 процента, както бе планирано, а за да има лекарства за онкоболните, ще се отблокира здравния резерв в БНБ, допълни премиерът. Прано през деня Теодора Захариева,- председател на федерацията "Български пациентски форум", съобщи, че до месец мо же да се стартира процедура по освобождаване на два процента от здравните вноски, които стоят като резерв в БНБ. Става въпрос за около 700 млн. лв., които ще се използват за финансиране на лекарствата за раково болните.

За пръв път от няколко години насам няма да има увеличения на пенсиите, стана ясно от думите на Борисов. 7.4 млрд. лв. от бюджета ще отидат за възрастните хора, това е с 900 млн. повече заради последното увеличение на парите за старост от 1 юли, дни преди изборите , спечелени от ГЕРБ.

Само да не ме дразнят, аз ще изведа хората от кризата

Станишев е поръчал сметки, за които аз плащам сега, заяви премиерът. По думите му това е предателство пред нацията.

“Докато Доган и Царя си мълчат, знаейки какво са сътворили, управлявайки в Тройната коалиция, Станишев продължава да се обажда, вместо да си завре глава от срам за това, което е причинил като премиер на България“, каза още Борисов. По думите му, ако Станишев и бившия енергиен министър Петър Димитров са били поне малко държавници, сега страната ни е щяла да премине през кризата.

“От тях искам само едно – да не говорят, да не ме дразнят. Ще изведа държавата от кризата. Щетите са видни. Единствената ми молба е мълчете и ни оставете да извадим хората от кризата”, каза Борисов.

Заради харчовете на предишното управление на тройната коалиция догодина бюджетът ще има дефицит от близо 400 млн. лв.

Като цяло приходите в хазната ще са с 6.5 млрд. лв. по-малко, а брутният вътрешен продукт ще е с 10 млрд. лв. по-малко и ще възлиза на 63.518 млрд. лв. през 2010 г.

Парите за здраве и училища същите, тежки агрореформи

Въпреки това обаче няма да се намалят парите за здравеопазване и образование. Ще се запази размерът на субсидиите за училища, университетите и БАН, обеща образователният министър Йорданка Фандъкова. Тя обясни още, че по-голям дял от средствата за финансиране и подобряване на усвояването на средствата по оперативните програми ще бъдат насочени към науката.

За фермерите се очертават тежки реформи, стана ясно след министерската среща. Земеделският министър Мирослав Найденов каза, че планираните национални доплащания към директните фермерски евросубсидии в размер на 211 млн. годишно са под въпрос, но се търсят начини за осигуряването им.

Няма да се съкращават служители от МВР, ще отпаднат само най-леките щатове, каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

Премиерът призова в петък на дебат в парламента бившите министри от кабинета “Станишев“, които да обсъдят с настоящите министри финансовото състояние и проблемите във всяко от ведомствата.

Бюджетът като прояден от молци

В социалното министерство за тази година дефицитът се очертава да е 97 млн. лева, а за следващата година се очаква недостиг на 385 млн. лева, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. В земеделието били подписвани ангажименти за финансиране на ветеринарните дейности с 18 млн. лв. през 2009 г., за които няма изцяло осигурени пари.

Външно министерство също е на зор заради разходите на задграничните представителства на България. Страната ни имала да плаща и по съдебни дела, свързани с имоти извън страната, както и за дължими данъци за имоти, които са били използвани в противоречие с Виенската конвенция и са били дадени за търговски цели, посочи министър Румяна Желева.

Екоминистърът Нона Караджова пък се оплака, че предишното ръководство на ведомството пропиляло 1 млрд. лв. за ненужни проекти и сега няма пари за пречиствателни станции и депа за отпадъци, който ако не се построят, страната ни ще бъде глобена от ЕС.

В регионалното министерство дефицитът до края на тази година ще е 350 млн. лева, каза ресорният министър Росен Плевнелиев. Около 200 млн. лева са задълженията на министерството към общините за сключени, но необезпечени финансово договори.

В Министерството на културата има само пари за заплати, но не и за каквато и да било творческа дейност, каза Вежди Рашидов.

Близо 500 млн. лв. е дефицитът в двете държавни компании НКЖИ и БДЖ, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Държавната субсидия за железниците ще запази размера си.

В Министерството на отбраната недостигът ще е 350 млн. лева. На 31 октомври предстои плащане на 19.558 млн. лева за белгийската фрегата, а имаме налични 1000 лева, посочи министърът на отбраната Николай Младенов. Той описа положението във ведомството му с вица, че ако сложиш социалист в средата на пустинята, ще предизвика дефицит от пясък.

Вътрешното министерство пък към началото на октомври не успяло да осигури 58 млн. лв., необходими за работата на ведомството, каза шефът му Цветан Цветанов. Стана ясно, че повечето пари били нужни за облекла на служителите.

Така по груби сметки, според изнесените данни, бюджетът през тази година трябва да излезе на червено с близо 1.4 млрд. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?