Кабинетът се събира извънредно заради водния ад в Бургаско

Още не е открита изчезналата жена, депото за отпадъци няма да работи с месеци, инфраструктурата е в критично състояние

Кабинетът се събира извънредно заради водния ад в Бургаско

Правителството се събира извънредно в понеделник заради водния ад, причинил смъртта на трима души в три бургаски села. Министерският съвет трябва да реши проблема с наводненото регионално депо за отпадъци, което няма да може с месеци да приема боклуците на редица общини. В петък следобед министрите на околната среда и на икономиката Нено Димов и Емил Караниколов се срещат, за да обсъдят повишаването на контрола върху язовирите. Именно, че непочистени и неподдържани водоеми са причинили потопа е една от версиите, по които работи разследването на трагедията в нощта на 24 срещу 25 октомври.

Частните стопани на нарочения преди ден за основен виновник на наводнението язовир "Чоторота" обявиха обаче, че водоемът е бил поддържан и макар да е прелял поради това, че поема водите на язовири над него, няма как да причини смъртта на загиналите, тъй като е далеч от населените места и приливната вълна е отишла към село Желязково, което не е пострадало.

Преди два дни и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), която контролира язовирите, смяташе, че скъсаните стени на седемте язовира в региона не са причинили потопа, а наводнението е заради проливния дъжд, стигнал 200 л/кв м. После стана ясно, че яз. "Чотората" се ползва от фирма "Дием", която е на общинската съветничка на БСП В Камено Елена Димитрова, и вниманието бе насочено към водоема. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък обвини синоптиците от БАН, че не са дали правилната прогноза

Междувременно в петък в неизвестност остава възрастната жена, изчезнала в потопа, докато съпругът ѝ е в болница в тежко състояние.

Откритото през август 2015 г. депо за отпадъци няма да работи няколко месеца, тъй като е компрометирана дренажната му система и ще се търсят спешни решения на проблема със складирането на боклука в региона. Вероятно в понеделник ще има извънредно заседание на правителството по проблема, каза екоминистърът Нено Димов.

"Основният проблем в Бургаско от екологична гледна точка е новото депо, което в момента е преустановило работа заради компрометирана дренажна система. Получих информация, че по първоначална оценка може би ще отнеме няколко месеца да бъде възстановено - има свлачищни процеси, които трябва да бъдат спрени", обясни той.

За петък следобед е предвидена негова среща с министъра на икономиката Емил Караниколов, за да видят как може да се подобри контролът на язовирите.

Продължават проблемите и с участъци от републиканската пътна мрежа в областта заради свлачища и пропадания. Положението в пострадалите села обаче започва да се нормализира.

Неспазени предписания към язовирите

Неспазване на предписанията на ДАМТН за язовирите e една от версиите, по които се работи за наводнението в Бургаско, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред БНТ в петък.

"Колегите от ДАМТН и вчера, и днес извършват анализи каква е вероятността недобро поддържане и неизправни от експлоатационна гледна точка микроязовири на територията на двете общини да са причината за водния ад“, каза Нанков. Според него дадени от агенцията по технически надзор предписания към стопаните на язовирите не са били спазени.

"Въпреки спекулациите на политическа основа, че държавата нищо не е направила относно превенцията на подобни кризисни събития, ние още от 2016 година имаме един орган - ДАМТН, който отговаря за техническата експлоатация и за изправността на тези съоръжения, дава предписания, а собственикът е длъжен да ги изпълнява и да поддържа в изправно състояние тези съоръжения, в случая микроязовирите. Така че една от версиите, по които се върви от отговорните институции е именно тази – неизпълнение на предписания, оказани от компетентния орган. Язовирът "Чоторота" е с частен собственик, появиха се информации кой е той. Аз не съм разследващ орган да правя коментари, камо ли внушения, свързани с една определена политическа сила от община Камено. Нека вървят процесуално-следствените действия в един нормален ритъм“, коментира министър Нанков.

Стопаните на яз. "Чотората": Невъзможно е ние да сме причинили наводнението

Тримата собственици на фирмата, стопанисваща яз. "Чотората", обаче заявиха, че той не може да е причината за наводнението. "Жертвите са на много голямо отстояние от язовира, който ние стопанисваме. Немислимо е това място да бъде залято от язовира", заяви Елена Димитрова пред бТВ.

"Не се задържат по-големи количества вода заради рибата. Имаме си изпускател, който е на определена кота, и ако водата се вдигне, тя излиза от преливника", допълни Димчо Мутафов. По думите му язовирът е поддържан и са изпълнени всички предписания на ДАМТН. Има видеонаблюдение и инфраструктура, има и авариен план и протокол за контрол на язовирната стена от 2016 г.

Мутафов каза, че в нощта на потопа са следили обстановката и около полунощ са били известени от хората, които живеят в района. Той допълни, че са предупредили институциите, а самото скъсване на язовира е станало към 3:10 ч. през нощта. Димитрова пък обвини общината, че не е взела превантивни мерки за защита на населението.

От ДАМТН обявиха, че ситуацията с язовирите на територията на област Бургас се нормализира като нейните експерти продължават огледите на всички водоеми. Иззетите записи от фирмата "Дием" за наблюдението на язовир "Чотората" показвали как около 2:00 часа през нощта започва да приижда вода, която носи наноси – пръст, храсти и дървета. Това повишило рязко нивото на язовира и той прелял през короната на стената. Водата се разляла в земеделски земи, но основната водна маса се е задължала в съоръжението, съобщиха от ДАМТН.

Критично състояние на пътища и сгради

И частната, и публичната инфраструктура в пострадалите от бедствието райони са в критично състояние, обясни регионалният министър. Все още има проблем по пътя Бургас-Средец, където движението се извършва еднопосочно в рамките на 400 метра, заради пропадания на земна маса.

Щетите от потопа вече се оценяват на 8 млн. лв.

От Басейновата дирекция "Черноморски район“ са заснели с дрон засегнатите дерета в селата Полски извор и Черни връх. Предписания за отстраняване на щетите от наводнението с конкретни координати на местата, заснети с дрона, ще бъдат дадени на кмета на Камено, съобщиха от екоминистерството.

То информира, че пречиствателната станция в Горно Езерово вече работи, но продължава почистването на площадката на наводненото съоръжение.

Синоптиците си свършили работата въпреки ниските заплати

След обвиненията на Цветанов, че синоптиците вместо да обявят червен код с предупреждение за опасност, те издали жълт и затова властите били неподготвени, Христо Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, заяви, че в 20 часа на 23 октомври са дали прогноза с оранжев код за региона, а на следващата сутрин вече обявеният код бил червен, а самото наводнение станало вечерта.

Той каза, че в условията на ниско заплащане и допотопни средства за вършене на работата българските синоптици се справят добре и вършат много повече работа, отколкото би трябвало. "И аз съм благодарен, че те все още стоят на работа" , каза още Брънзов.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?