Кабинетът ще плати 12.2 хил. евро по три спечелени срещу държавата дела в Страсбург

Правителството взе решение в четвъртък да изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по три спечелени срещу държавата дела - "Данов срещу България", "Калпачка срещу България" и "Тодоров срещу България". Това съобщи правителствената информационна служба.

Пловдивчанинът Христо Данов бе член на борда на директорите на Агробизнесбанк и директор на брокерска къща. Той осъди България заради продължилото повече от година задържани под домашен арест без съдебно решение, с което са били нарушени правата му на достъп до справедлив съд. ЕСПЧ е отсъдил 4000 евро в полза на Данов за неимуществени вреди и 2000 евро за разходи и разноски по делото.

По делото "Калпачка срещу България" съдът единодушно приема, че е нарушено правото на справедлив процес в разумен срок. Любима Калпачка е журналист от Благоевград. През септември 1994 г. и май 1995 г. срещу нея са повдигнати обвинения за две нейни статии. Тя се оплаква от прекомерната продължителност на процеса. Твърди, че е разбрала за прекратяването на двете наказателни производства срещу нея едва през 2004 г. по време на процедурите пред ЕСПЧ, а производствата са били прекратени още през 2000 г.

Съдът присъди на Калпачка обезщетение от 3200 евро за неимуществени вреди и 1000 евро за разходи и разноски по делото.

По третото дело жалбата е на Танко Тодоров, който е бил арестуван през декември 1997 г. и обвинен в убийство. Подавал е много пъти жалби за освобождаване, които са били отхвърляни. Първо е оправдан и пуснат на свобода едва през 2001 г., но на втора инстанция е признат за виновен в убийство и осъден на 17 години затвор. ЕСПЧ счита, че властите не са доказали необходимостта от продължилото 4 години задържане на Тодоров и му е било отказано правото да обжалва законосъобразността на задържането му в съда. Присъденото му е обезщетение 1500 евро за неимуществени вреди и 500 евро за разходи и разноски по делото.

България трябва да плати обезщетенията съответно до 26 април, до 2 май и до 9 май 2007 година.

Споделяне

Още от България