Кабинетът възложи на Николай Василев да отговаря за подготовката на изборите

Правителството възложи на министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев да координира техническата и организационна работа по подготовката и провеждането на местните избори, които ще бъдат на 28 октомври. Това съобщи във вторник правителствената информационна служба, като посочи, че решението е взето на подпис.

Той ще отговаря също за изготвянето на образците на изборните книжа и за определянето на условията и реда за отпечатване на бюлетините.

Василев ще трябва да внесе за утвърждаване в кабинета и проект на план-сметка за разходите по подготовката и провеждането на вота. Министърът ще предложи и проект на тарифа за заплащане на диспутите, клиповете и предизборните хроники, излъчвани от БНТ и БНР.

По Закона за местните избори това трябва да стане не по-късно от 40 дни преди изборите.

Регионалният министър Асен Гагаузов ще координира дейността по изработването и публикуването на избирателните списъци. Външният министър Ивайло Калфин пък отговаря за проверките, свързани с пълнолетни граждани на Евросъюза дали могат да участват във вота, както и да организира Международния пресцентър.

Тримата министри най-малко веднъж седмично ще информират премиера Сергей Станишев за хода на подготовката на изборите.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?