Кабинетът задължи кметовете да преброят бездомните кучета

Кабинетът задължи кметовете да преброят бездомните кучета

Четири години след законовите промени Министерският съвет най-после прие Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета в България.


За одобряването на програмата настояваше столичният кмет Йорданка Фандъкова още през 2012 г., когато София имаше проблем с нарастващите улични кучета. Тогава Фандъкова заяви, че каквито и мерки да предприеме Столична община те няма да дадат резултат заради изхвърляните от съседните общини животни. Проблемът беше обсъден с тогавашния министър на земеделието Мирослав Найденов, който се ангажира да внесе промени в Закона за защита на животните. Те бяха одобрени от парламента обаче чак след местните избори през есента на 2015 г.


От тогава досега Министерският съвет не смогваше да одобри Националната програма за решаване на проблема с безстопанствените кучета.


Сега в програмата е заложено кметовете на 265-те общини да организират извършването на преброяване на бездомните кучета на територията на цялата страна.


Животните трябва да бъдат залавяни и транспортирани до ветеринарна амбулатория. Там ще им бъде направена кастрация, маркиране, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс и издаване на паспорт на кучето. След това то отново ще бъде връщано на мястото, на което е заловено от улицата, предвижда програмата. Паспортът му ще се съхранява в общината.

В правителственото съобщение не е посочено колко ще струва това на общините и дали държавата ще ги подпомогне финансово. Миналата година Националното сдружение на общините прие становище, с което иска да се предвидят средства за осъществяването на набелязаните мерки.

За 2019 г. не са предвидени обаче такива средства. Най-вероятно това ще стане в бюджета за следващата година, след като всяка община приеме програма за овладяване на популацията на бездомните кучета и представи разчети колко ще ѝ струва това.

Столична община например отделя годишно около 2-2.5 млн. лв. за решаването на проблема, като средствата отиват за общинското предприятие "Екоравновесие". През 2007 г., когато София започна битката с бездомните кучета, техният брой беше над 11 000, докато в началото на тази година са намалели до 3500, показват данните на "Екоравновесие", което всеки месец дава публичен отчет за дейността си.

Националната програма за овладяване на популацията на бездомните кучета предвижда още да бъдат организирани информационни кампании за запознаване на обществеността с основните аспекти на проблема и възможностите за неговото решаване.

Целта на изпълнението на програмата е да се постигане здравословна среда на живот и хуманно отношение към животните.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?