София прехвърли битката с уличните кучета на агроминистъра

ГЕРБ реши бездомните животни да се кастрират и връщат на улицата, опозицията искаше те да бъдат приспивани

София прехвърли битката с уличните кучета на агроминистъра

Управляващите в София прехвърлиха отговорността за бездомните кучета на земеделския министър и бивш шеф на общинското предприятие “Екоравновесие” Мирослав Найденов и колегите им в парламента.

Това предвижда приетата след едногодишно отлагане програма за намаляване на уличните животни в столицата от Столичния общински съвет (СОС). Тя беше подкрепена от 33-мата съветници от ГЕРБ, Капка Сидерова и приятелката ѝ Маргарита Николова, които влязоха с листата на “Атака” и заблудилия се съветник от БСП Калоян Паргов, по негови думи.

Предвидените в нея мерки ще бъдат изпълнени само при условие, че парламентът направи промени в законите, а министър Найденов приеме нужните нормативни документи.

Според програмата броят на бездомните кучета трябва да намалее наполовина до 2016 г. В момента те са над 9200. Общината ще води битката като залавя животните, кастрира ги и след това ги връща обратно на улицата, а агресивните кучета ще се умъртвяват. Това е единственият начин, който ни дава законът в момента, аргументира се столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя призова за пореден път Министерството на земеделието да приеме национална програма за решаването на проблема с бездомните кучета, защото в противен случай какво и да направи София траен резултат няма да има. Причината е в миграцията на животните. “Не Столична община не се е справила с проблема, а държавата не се е справила”, каза Фандъкова.

Липса на смелост

“Очакваме от човека, който подписа неизгодните договори за кучешки приюти, да ни реши проблема. Това е несериозно”, коментира Георги Свиленски от БСП.

“Къде е вашата оставка. Имаме изяден човек. Колко души трябва да бъдат изядени от кучета, за да си подадете оставката”, попита Георги Кадиев от БСП столичния кмет. Той се ядоса, че никой не поема отговорност за бездомните животни.

Фандъкова повтори тезата си, че нейната оставка няма да реши проблема, защото той е от 20 години, а тя е кмет само от две. Напомни му, че никога не е бягала и не бяга от отговорност, но проблемът не може да се реши с магическа пръчка за един месец. “Като сте толкова загрижен, включете се в работата, а не бъдете агресивен”, призова Малина Едрева от ГЕРБ Кадиев.

“Проблемът с кучетата е въпрос на живот и здраве. Решението е задържане и приспиване на кучетата. Всички знаем, че това е решението, но за него се изисква смелост”, каза Атанас Атанасов от ДСБ. Той нарече приетата програма “палиативна”.

През 2016 г. ще се види, че няма да има никакъв напредък по проблема с кучетата с тази програма, каза Калоян Паргов от БСП и обясни как управляващите се го заблудили да я подкрепи, защото мислел, че се гласува предложението на опозицията.

Петър Москов от ДСБ пък препоръча на Фандъкова да се обърне към Националното сдружение на общините да инициира приемането на национална програма за кучетата и по-бързи законови промени.

Обработката на едно куче струва на столичани 296 лв.

Обработката на едно куче – залавяне, обезпаразитяване, кастриране и връщане на улицата е струвало на столичани 296 лв. през 2011 г., докато две години по-рано за това се е плащало 150 лв. Това стана ясно от отговора на столичния кмет за разходите на общинското предприятие “Екоравновесие” до Кадиев.

Милиони са източени от “Екоравновесие” през годините, посочи Кадиев. На един ловец на куче се плаща по 5 лв., от там нататък до 295 лв. отиват за пиари, началници и бензин, посочи той. “Плащаме 5000 лв. за обработката на 50 кучета. От тях 1700 лв. всеки месец са транспортни разходи. Това означава, че годишно стигаме до Китай и се връщаме”, усъмни се в навъртените километри Кадиев.

Фандъкова не обясни защо обработката на едно куче излиза толкова скъпо.

Споделяне

Още по темата

Още от България