Близо 40 души са нахапани от кучета в София през април

През април 39 столичани са се оплакали, че са били нахапани от кучета. Това съобщи Манол Нейков, директор на общинското пердприятие “екоравновесие”, което отговаря за бездомните кучета.

Получените сигнали за безстопанствени кучета са 1735.

Ловните екипи са хванали 381 бездомни кучета. От тях 303 са кастрирани, обработени, поставен им е чип и са върнати обратно на улицата. Останалите са осиновени или приспани.

Убити са четири от 23-те заловени кучета от глутницата в кв. “Малинова долина”, които нахапаха до смърт 88-годишния проф. Ботьо Тачков в края на март. Останалите 19 животни са настанени в приюта в Сеславци.

Прибраните от дворовете на училища и детски градини 55 кучета са оставени в приют след обработката и кастрацията им.

От осиновените 28 бездомни кучета от приюта в Сеславци няма нито едно дадено по принципа за надзор на улицата, каза д-р Нейков.

"Дейността ни е на база на Закона за защита на животните. Безстопанствените кучета се залавят, кастрират се, обезпаразитяват се и ако не са агресивни, се връщат на място. Не се връщат тези кучета, които са заловени на територията на детски градини, болници, летища, и тези, за които е доказано, че са хапали хора", обясни процедурата д-р Нейков.

Обработката на кучетата е струвала на общинското предприятие 11 769 лева за април.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?