Кадафи поиска печалбите от петрол да се разпределят между либийците

Либийският лидер Муамар Кадафи отново отправи критики срещу правителството, което, според него, не защитавало интересите на народа, и призова печалбата от производството на петрол да се разпределя директно между хората, предадоха информационните агенции.

В реч пред Народния конгрес Кадафи заяви, че 32 милиарда долара - приблизително цялата печалба на Либия от производството на петрол - трябва да се разпределят между петте милиона либийци. Според него това ще помогне за преборването с корупцията в управлението.

Кадафи също така обвини последните няколко правителства, че са се провалили във всички сфери - от икономиката до образованието. Той даде за пример някои либийски ученици, които не можели да пишат правилно на арабски, въпреки че са ходили цели девет години на училище.

Либийският лидер неведнъж е призовавал за революционни промени като разпределението на парите от петрола сред народа и разрушаването на системата на управление. През март миналата година той се разгневи на неефективните министерства и корумпираните политици и заяви, че либийците не бива да поверяват управлението на парите си на бюрократите в правителството.

Споделяне

Още от Свят