Как Исландия се справи най-добре в цял свят с тестването за коронавируса

Как Исландия се справи най-добре в цял свят с тестването за коронавируса

Исландия е тествала 10 процента от населението си за новия коронавирус и малката страна с 364 000 жители започна тези тестове един месец преди да е потвърден първият заразен на нейна територия. Образцов пример как се реагира на пандемия, пише агенция Франс прес.

В публикувано вчера изследване в авторитетното американско медицинско списание "Ню Инглънд джърнъл ъв медисин" учени от исландски университети и от местната фирма "деКОД Дженетикс", която е филиал на американския гигант Амджен, съобщават резултатите от започнатата на 31 януари мащабна програма за тестване. По онова време предизвиканата от вируса болест още не беше кръстена Covid-19 и щеше да мине повече от месец преди да бъде обявена пандемия.

В Исландия бяха проведени две кампании за тестване. Първата, организирана от властите, започна на 31 януари за проявяващи симптоми и завърнали се от рискови райони хора (първоначално Китай и австрийските, италианските и швейцарските Алпи), както и за контактни лица на заразени. При нея в края на март се установи, че 13,3 процента от над 9-те хиляди тествани човека са инфектирани.

Първият случай на заразен с новия коронавирус беше потвърден на 28 февруари.

Втора кампания за тестване, организирана от "деКОД Дженетикс", започна на 13 март за останалата част от населението - всички исландци без симптоми или с леки симптоми, които не са под карантина. Делът на положителните проби беше далеч по-нисък: между 0,6 и 0,8 процента.

Към днешна дата в Исландия са извършени над 36 000 теста.

Това превръща острова в световен шампион по тестване на глава от населението, с огромна разлика пред следващата страна, отбелязва Франс прес. Исландия е тествала десетократно повече хора от Южна Корея, където според сайта "Нашият свят в данни" (Our World in Data) са направени 10 теста на 1000 души. А Южна Корея е друга сочена за пример страна за бързо тестване с цел следене развитието на пандемията.

43 процента без симптоми

За какво послужи това масово тестване? Изглежда то е помогнало да се спре разпространението на вируса, като е позволило да се идентифицират заразени и заразни хора, които обаче не са проявявали симптоми или са мислели, че имат само настинка или грип.

Когато са научавали, че пробата им е положителна, тези хора е трябвало да се изолират у дома до 10 дни след края на високата температура или до даването на отрицателна проба, а всички хора, с които са се срещали, е трябвало да бъдат поставени под карантина за две седмици. Ако не са били тествани, те вероятно е нямало да се самоизолират и са щели да заразят други хора, без да знаят.

За разлика от други страни, Исландия не затвори детските ясли и началните училища (гимназиите и университетите затвориха на 16 март, последвани от плувните басейни, спортните зали, кината, баровете и ресторантите).

До момента Исландия е открила 1720 случая на заразяване, което е пропорционално високо спрямо други държави, които тестват само приетите в болница пациенти, но броят на починалите - осем души - спрямо цялото население е десетократно по-нисък, отколкото във Франция. Исландското правителство смята, че пикът е преминал, и ще отвори гимназиите, университетите, музеите и фризьорските салони на 4 май.

Изследването дава още две интересни информации.

Висок дял от хората с положителна проба, 43 процента, не са имали симптоми (или още не са ги били проявили). Това е ново доказателство за високия брой асимптоматични и пресимптоматични носители на вируса.

Освен това учените са секвенирали генома от 600 вирусни проби, за да видят кои щамове се разпространяват. Както всички вируси, САРС-КоВ-2, както е научното му название, мутира с репликирането си, което позволява да се изгради нещо като родословно и географско дърво.

Анализите сочат, че на първо време вирусът е бил вкаран в страната вероятно от завърнали се от Италия и Австрия исландци. След това изглежда същото са направили завърнали се от Великобритания преди тази страна да бъде обявена за рискова зона. Което навежда на мисълта, че вирусът се е разпространил доста рано сред британците.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус