Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Как папата "победи комунизма"

10 коментара

Ако сте гледали телевизия или сте чели вестници през миналата седмица, не може да не сте научили, че покойният папа Йоан Павел Втори е помогнал комунизмът "да бъде победен". Чуват се мнения, че папата "е дал искрата за падането на комунизма", че "е накарал комунизма да сведе очи" или че "се е борил за рухването на комунизма".

Някои му приписват само частични заслуги: "папата и Рейгън съдействаха комунизмът да бъде спрян", гласеше едно заглавие. Други изкарват нещата по такъв начин, все едно той е бил на барикадите, описвайки го като папата, който "помогна комунизмът да бъде победен".

В повечето случаи тези определения за приноса на папата за рухването на комунизма са неопределени. Така този въпрос се превърна в голяма бъркотия. Репортер се обадил на един познат тази седмица и поискал да говорят за това как папата тайно е договорил падането на комунизма със съветския лидер Михаил Горбачов.

В действителност, ролята на Йоан Павел Втори за рухването на комунистическите режими бе далеч по-малко конспиративна, но не и по-малко значима. Затова тя може да бъде запомнена по достойнство.

По същество папата допринесе в две насоки за победата над тоталитарния комунизъм, система, при която държавата притежаваше цялата или по-голямата част от материалната собственост - заводи, селски стопанства, жилища, и имаше монопол над интелектуалния живот. С други думи, никой нямаше право да развива частен бизнес и да изразява философски идеи, различни от марксистките.

Папата премахна монопола на комунизма над философските идеи

Първоначално в Полша, а след това и в други страни, църквата премахна тези два монопола, като предложи на хората сигурно място за срещи и алтернативен поглед върху света.

Ето как ставаше това. Когато живеех в Полша в края на 80-те години, ми казаха, че ако искам да науча какво става, трябва да ходя всяка седмица в определена варшавска църква и да си купувам градския нелегален вестник, излизащ един път седмично. Също така, ако исках да посетя изложба, която да не е на художници на режима, или представление, което не е одобрено от официалната цензура, можех да отида в сутерена на някои църква.

Епископите нито пишеха вестниците, нито рисуваха картините, нито имаха роли в пиесите, дейности, които не бяха обезателно с религиозен мотив. Те обаче осигуряваха пространство и средства на хората, които се занимаваха с тези неща. И в оказваната от тях помощ за създаването на това, което сега наричаме "гражданско общество", тези епископи следваха примера на папата, който през младежките си години в окупираната от нацистите Полша тайно е учил за свещеник и освен това е основал нелегален театър.

Колкото и странно да звучи, "алтернативното мислене" на полската църква не бе и изцяло религиозен феномен. По начина, по който бе практикуван в Източна Европа, марксизмът бе издигане в култ на прогреса. Разрушаваме миналото, за да построим бъдещето, обясняваха комунистическите лидери. Срутваме до основи сградите, изкореняваме традициите и колективизираме земята, за да изградим общество от нов тип и да създадем нов вид гражданин.

Но когато папата дойде в Полша, той не говори само за Бог, а и за историята. При обиколките си той чества 1000-годишнината от смъртта на Свети Адалберт, 600-годишнината от основаването на първия полски университет и 40-годишнината от въстанието във варшавското гето.

Веднъж го чух да говори надълго за живота на сестра Кинга, живяла през тринайсети век монахиня. Това бе съзнателен ход. "Предаността към корените не означава механично копиране на моделите от миналото", каза той в една от речите си в Полша. "Предаността към корените винаги е съзидателна, готова на саможертва и отворена за нови предизвикателства."

Йоан-Павел Втори накара хората да забравят страха си

Целта ми не е да омаловажавам духовността на папата. Специфичният начин на Йоан Павел Втори да изразява вярата си - публично, открито и с много културни и исторически отпратки, беше взривоопасен в държави, чиито режими се опитваха да наложат контрол над културата, историята и всичко останало.

Накрая, този папа накара хората да излязат на улиците благодарение на необикновената си способност, произтичаща от харизмата, известността и вярата.

Както написаха Натан Шарански и други, комунистическите режими постигнаха най-големите си успехи, когато бяха способни да "атомизират" обществата и да

държат хората настрана и в страх. Но когато папата посети за първи път Полша през 1979 г., той не бе приветстван от шепа възрастни дами, както предричаха държавните ръководители, а от милиони хора на всички възрасти. Мъжът ми, по това време шестнайсетгодишен, си спомня как се е качил на дърво в околностите на летище близо до Гнезно, където Йоан Павел Втори отслужвал литургия и видял безкрайна тълпа, "достигаща три километра във всички посоки.

"Режимът - неговите лидери и полиция, не се виждали никъде. Бяхме толкова много, а те - толкова малко." Това бе и обиколката, през която папата не спираше да повтаря: "Не се страхувайте."

Това, че поляците събраха кураж, за да основат година по-късно първото масово антикомунистически движение Солидарност, не бе съвпадение. Не бе съвпадение и фактът, че гражданското общество започна да се организира и в други комунистически държави: след като то бе възможно в Полша, защо да не е възможно в Унгария или в Източна Германия? Нито имаше папата нужда да сключва сделки с Горбачов през 1989 г., след като той вече бе доказал през 1979 г., че претенциите на Съветския съюз за морално превъзходство са изпразнени от съдържание.

На Йоан Павел Втори не му бе необходимо също да води тайни преговори, тъй като Светият отец вече бе показал, че важните неща може да се кажат публично. С други думи, той нямаше нужда да застава на барикадите, защото вече бе доказал на хората, че те могат да минат право през тях.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Daniela
  #11

  Iskam da izrazia specialnite si blagodarnosti na Mediapool za tazi statia.

 2. Сиймор
  #10

  Едва сега я откривам, а вече бях се примирил, че в западната преса (не и в по аналитичните издания) има само повърхностни статии, които представят папата като политик, който е договорил с Рейгън поощряването на полската опозиционност. Много добра статия на Ан Епълбаум, която е изучавала комунистическите системи и написа сериозно изследване за Гулаг, женена е за поляк и е живяла в Полша. Като система, която за да съществува, трябва да убие духовността и човешката солидарност, комунизмът беше застрашен

 3. STEFAN D-RD TCHOLAKOV-SV
  #8

  Пред олтара където се моли за “ Мир и Любов” между човеците ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ II трябва да бъде честен и с покаяние за това което е сторил пред човечеството ! Неговата дейност на държавен ръководител на Ватикана и Римо-католицизма е почти равна на дейността на Папа Пии XII от времето на Втората световна война , когато е Римо-католическата църква е подкрепял фашизма на Бенито Дуче Мусолини и Адолф Хитлер и коалицията която се създава . Папите се сменят не в името на човешкото добруване и равенство между

 4. STEFAN D-RD TCHOLAKOV-SV
  #7

  Призивите на ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ II за “Мир” по време на войните в Кроация , Босна и Херцеговина , Югославия , Ирак , Авганистан бяха отправяни със закъснение и заблуди . Ватикана с неговия държавен глава ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ II , който имаше влияние пред католиците и можеше да спре воените конфликти с апели от друго естество можеха да спасят милиони хора . Той ненаправи този истински жест , за да се покаже , че е миролюбец и да призове народите да протестират срещу войната като средство за решаване на конфликтите

 5. STEFAN D-RD TCHOLAKOV-SV
  #6

  Аз съм религиозен атеист , кръстил се на 34 години значи в 1978 година и кореспондирам с Държавния Глава на Ватикана , а Българският държавне глава също атеист , кръстен от време оно дето попа му скрил “ 10 години - така беше казал на една годишнина , за да бъде по-млад Тодор Живков ....... Изглежда Тошето обичаше хумора“ , но се прави и той на атеист , само че непоздрави колегата си Папа от Ватикана . Мани ами станаха едни приказки за омръзлък през месец май 1981 година , когато го гръмнаха на площада

 6. STEFAN D-RD TCHOLAKOV-SV
  #5

  Човек трябва да проявява качества и едно от тях е последователност . След 20 години борба с времето и различните политически конюнктури съм получил един отговор с обяснение , че писмото ми е “достигнало своето местоназначение”. Каква радост ! Интересно е дали , читателите могат да открият в написаното от мен първия път , а и втория път . Какво съм желаел да кажа на Папата ? Пожелавам му да - хвърля мостове- и той го прави . Дали ме е послушал телепатически , ако не е получил първато писмо , което

 7. STEFAN D-RD TCHOLAKOV-SV
  #4

  СВЕТЛИНА - СТЪКЛЕНИ ЗВЪНЧЕТА ЗВЪНЧЕТА ПЪСТРИ И РАЗЛИЧНИ ТИХО СИ СЕДЯТ , НЕЖНО СИ МЪЛЧАТ АЛА ХАЛА ВЯТЪР ЗАБУЧАВА И НЕЖНИТЕ СТЪКЛА ЗАЗВЪНТЯХА СЪС ДУША РАЗПУКНА МИСЪЛ ВЪВ СЪРЦЕТО РАЗБЪБРИ ДЕТСКАТА ДУША РАДВАМ СЕ САМИЧЪК С РАДОСТТА НА ХИЛЯДИ ДЕЦА ! 6 декември 1991 СВЕТИ НИКУЛАУС Черквата “ Санк Себал” ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ II , ПОЖЕЛАВАМ “СВЕТЛИНА” ВРЕМЕНЕН ЕМИГРАНТ В ГЕРМАНИЯ - СТЕФАН ЧОЛ----АКОВ - подпис 8 декември 1991 - Мой роджен ден ! B. R. DEUTSCHLAND , 8441 Feldkirchen , Hauptstr.

 8. STEFAN D-RD TCHOLAKOV-SV
  #3

  Същото това послание , като копие съм изпратил след 13 години , когато бях по вторият път на емигрантската си съдба от - B. R. DEUTSCHLAND , 8441 Feldkirchen , Hauptstr. 5 - със следващото допълнително послание . Ето текстът . ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ II , СЛЕД ПОВЕЧЕ ОТ 13 ГОДИНИ ОТ ВАШЕТО ИНТРОНИЗИРАНЕ ВЪВ ВАТИКАНА СЕ ОПИТВАМ ЗА ВТОРИ ПЪТ ДА ДОСТИГНА ДО ВАС ИЗПРАЩАЙКИ СВОЙТЕ МИСЛИ И БЛАГОПОЖЕЛАНИЯ . ИЗПРАЩАМ ВИ ФОТОКОПИЯ И ПРЕПОРЪЧАНАТА РАЗПИСКА В УВЕРЕНИЕ , ЧЕ ПИСМОТО МИ НЕ ИЗЛЕЗНАЛО

 9. STEFAN D-RD TCHOLAKOV-SV
  #2

  I MEMORI - 2 APIRL 2005-ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ II ТЕЛОМ НЕМОГА ДА ПРИСЪСТВУВАМ НА ПЛОЩАД “ СВ. ПЕТЪР “ ПРИ ВАШАТА ИНТРОНИЗАЦИЯ , НО С ДУХЪТ СИ СЪМ ТАМ И В ТОЗИ ТЪРЖЕСТВЕН И ВЪЛНУВАЩ МОМЕНТ АЗ ВИ ПОЖЕЛАВАМ ДЪЛЪГ И УСПЕШЕН ЖИВОТ КАТО ГЛАВА НА КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА . ВИЕ СТАВАТЕ СТОЖЕРЪТ И УПОВАНИЕТО НА МИЛИОНИТЕ ОТ ИСТОК И ЗАПАД ОТ СЕВЕР И ЮГ НА ТЪРСЕЩИТЕ ДУШЕВЕН МИР И СПОКОЙСТВИЕ , РАВЕНСТВО И БРАТСТВО ПО ТАЗИ ГРЕШНА ЗЕМЯ . ВИЕ ЩЕ СЕ МОЛИТЕ , ВИЕ ЩЕ НАПЪТСТВАТЕ , ВИЕ ЩЕ УБЕЖДАВАТЕ , ВИЕ ЩЕ НОСИТЕ ТЕЖКИЯТ

 10. STEFAN D-RD TCHOLAKOV-SV
  #1

  Световните медии съобщиха днес , 1 април 2005 , че ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ II е в критично състояние . Ето поради това изваждам от архива на времето написаното за водача на Римо-католическата църква ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ II . Във времето човек изгражда своето мислене от поведението към личността . Аз съм си изградил едно мислене за тези години към държавния глава на Ватикана ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ II , което се споделя с българските читатели . Аз съм имал една идеалистична картина и образ ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ II , който се

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.