Как руските власти разпитват непълнолетни участници в протести срещу корупцията

Как руските власти разпитват непълнолетни участници в протести срещу корупцията

Близо 60 непълнолетни участници в протестите срещу корупцията в Русия от 26 март т. г. са били извикани от следствените власти и помолени да отговорят на 60 въпроса - за позицията на опозиционера Алексей Навални, организирал акциите, за проблемите в семействата им, за подготвяна революция в страната и за храната, раздавана на митингите, пише руският вестник "РБК".

Вестникът се позовава на следовател, говорил по време на разпит и цитиран от тинейджър активист, според когото се очаква да бъдат разпитани всички непълнолетни, задържани на протеста в Москва. Едно момиче от тях потвърдило, че също е отговорило на такава анкета.

По данни на правозащитници от сдружението "ОВД-Инфо" в столицата са били задържани през март 1043 участници в акцията, 75 от които непълнолетни.

Анкетираните момчета и момичета трябва да отговорят например с какво се занимават роднините им, дали те самите получават достатъчно храна и облекло, как ги наказват в семейството за провинения и т. н. Питат ги също как се отнасят към сегашната власт в Русия, към Навални и различни опозиционни структури.

Задава се и въпросът дали разпитваният знае датата 5 ноември 2017 г, когато избягалият от Русия опозиционер Вячеслав Малцев обещал да започне нова революция в страната.

Цитираният тинейджър бил питан дали е разговарял лично с Навални, как е разбрал за московския митинг, заплашван ли е бил, ако откаже да участва, видял ли е някой да напада полицаи, обещано ли му е било възнаграждение за участие в протеста или ако бъде задържан от полицията и т. н.

Анкета, подготвена за родители на непълнолетните свидетели, съдържа 16 въпроса. Авторите питат какво мисли всеки за детето си, дали то се увлича от политиката и правото, с кого общува, защо е участвало в митинга, къде и кога е било задържано и какво точно е разказвало.

"РБК" посочва, че очаква отговор на запитване по случая, изпратено до федералните следствени власти в Русия.

Протести, организирани от Навални, се състояха през март в над 100 руски градове. Повод бе липсата на реакция от страна на властите, след като неправителственият Фонд за борба с корупцията публикува данни от разследване за "тайни недвижими имоти" на премиера Дмитрий Медведев. Акцията, насрочена в Москва, не бе разрешена от градските власти; по различни оценки протестът събра тогава от 7000 до 30 000 души, напомня всекидневникът.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?