Какво е "Червеното нещо" в Италия?

Сн. БГНЕС
Във фрагментирания политически пейзаж на Италия се появи ново образувание, кръстено "Червеното нещо", след като значителна част от лявото малцинство се отдели от управляващата левоцентристка Демократическа партия (ДП), съобщи ДПА.
 
Разделението беше причинено от разногласия между Матео Ренци, бивш лидер на партията и премиер, и недоволни партийни членове, водени от бившия премиер Пиер Луиджи Берсани, които го обвиняват, че предава традиционните леви и работнически корени на партията, заемайки прекалено либерални и центристки позиция.
 
"Червеното нещо" или "La Cosa Rossa" на италиански, е препратка към филм на Нани Морети от 1990 г., озаглавен "Нещото". Филмът показва дебатите в Италианската комунистическа партия по предложение за премахване на определението "комунистическа" от името ѝ, след падането на Берлинската стена и края на Съветския съюз, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. 
 
В резултат на тези дебати основаната през 1921 г. ИКП се преименува на Демократична партия на левицата през 1991 година. Малцина партийни членове, обявили се против промяната на името, се отцепиха и основаха Партията на комунистическото възраждане.
 
Демократичната партия на левицата премина през няколко трансформации и накрая еволюира до Демократическа партия през 2007 година.
Споделяне

Още от Свят