Какво е общото между смесените бойни изкуства и "Еразъм+"?

Или как Центърът за развитие на човешките ресурси тайно финансира европейското първенство по ММА

Снимка: БФММА

Между 29 март и 2 април в София се проведе Европейското първенство по ММА (от англ. – смесени бойни изкуства, Mixed Martial Arts). В състезанието участваха 350 състезатели от 30 европейски държави, а България за първи път бе домакин на турнир по ММА от подобен ранг.

Българските участници постигнаха впечатляващи резултати, завоювайки общо 11 отличия – 5 златни, 2 сребърни и 4 бронзови медала.

Затова и призьорите бяха отличени от служебния министър на спорта Даниела Дашева с почетни медали за специални заслуги, което бе логичен завършек на партньорството между ведомството и Българската федерация по ММА (БФММА) по организацията на цялото първенство. Освен, че спортното министерство бе сред официалните спонсори на надпреварата, министър Дашева лично откри турнира в хотел "Маринела".

Встрани от прожекторите обаче остана друг, доста по-интересен партньор на федерацията по ММА по реализирането на цялото събитие – Центърът за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), който е под шапката на образователното министерство. Макар той също да бе представен от организаторите като официален спонсор, така и не стана ясно какво общо има структурата, администрираща европейските образователни програми и инициативи у нас, със смесените бойни изкуства.

Единствената информация по темата, публикувана на сайта на ЦРЧР, съобщаваше само за откриването на Европейското първенство по ММА, "организирано от Българска Федерация по ММА, в партньорство с Център за развитие на човешките ресурси". От въпросното съобщение ставаше ясно още, че изпълнителният директор на центъра Татяна Калканова лично е присъствала на церемонията, редом с министър Дашева и президента на федерацията Станислав Недков.

Освен това от ЦРЧР уточняваха, че спортната надпревара ще бъде използвана за популяризиране на най-голямата образователна програма на ЕС – "Еразъм+", както на нейните съпътстващи дейности – "Европас" и "Еврогайдънс".

Не се споменаваше да има някакви финансови измерения на партньорството между центъра и федерацията по ММА. Не бе уточнено и защо ЦРЧР са избрали именно европейското по ММА, за да популяризират "Еразъм+", а не, например, Европейското първенство по карате за юноши и младежи до 21 години, което се проведе отново в София между 17 и 19 февруари и в което участваха над 1200 състезатели. То също бе открито официално от спортния министър Даниела Дашева, но не привлече вниманието на Центъра за развитие на човешките ресурси.

"Царската" връзка

Известна светлина по този въпрос вероятно дава обстоятелството, че съпругата на президента на ММА федерацията Недков – Юлияна Дончева, се познава много добре с изпълнителния директор на ЦРЧР – Татяна Калканова. И двете са бивши депутати от НДСВ по време на кабинета "Сакскобургготски". Не че това би било проблем по смисъла на закона, доколкото конфликт на интереси може да има само по роднинска връзка, но най-малкото е любопитен факт.

Далеч по-притеснителен обаче е въпросът защо Центърът за развитие на човешките ресурси крие, че на практика е финансирал Европейското първенство по ММА с близо 30 000 лева, след като това е станало напълно легално, а и в синхрон с "Еразъм+", доколкото това все пак е програма за образование, обучение, младеж и спорт.

Това става ясно от съпоставянето на двата паралелни отговора, които Mediapool получи по Закона за достъп до обществена информация от центъра и от образователното министерство.

"Договорът между ЦРЧР и БФММА е с предмет на дейност ...изпълнение на съвместни дейности и мерки за информация и публичност по време на провеждане на европейското първенство по ММА, което ще се проведе в София от 27 март до 2 април 2017 г.", т.е. ЦРЧР не е отпуснал финансиране за организиране на Европейското първенство по ММА, като мерките за информация и публичност, уговорени между страните, са свързани с популяризиране на Програма "Еразъм+" като възможности, предоставяни за младите хора включително в областта на спорта", се казва в отговора на ЦРЧР.

В отговор на официално запитване към МОН колко е струвало популяризирането на "Еразъм+" по време на Европейското първенство по ММА, от центъра коригираха информацията си: "Мерките за информация и публичност, предмет на договор между ЦРЧР и БФММА възлизат на стойност в размер на 29 500 лв."

В отговора си до Mediapool от центъра уточняват и това, че целта на партньорството им с федерацията по ММА е "да бъде популяризирана Програма "Еразъм+" чрез едно от най-мащабните и престижни спортни събития, които се провеждат в град София през 2017 г.

Въпросните пари обаче не са отпуснати по линия на "Еразъм+", а като част от бюджета за информационна дейност за нейното популяризиране, с който от ЦРЧР боравят свободно.

Близо 100 000 лв. за честване на 30 години "Еразъм+"

По линия на "Еразъм+" тази година Центърът за развитие на човешките ресурси организира и мащабно честване на 30-годишнината от старта на европейската програма. Mediapool поиска информация и за похарчените по този повод пари с разбивка по пера.

В отговора обаче се съдържаше единствено уточнението, че за честването на юбилея са предвидени 89 700 евро за събития, конкурси, конференции, рекламни материали и медийно отразяване, но без подробни данни.

Едва след намесата на МОН, което също изпрати въпроси по Закона за достъп до обществена информация, от центъра благоволиха да конкретизират информацията си, посочвайки следното: "Договорената сума за честването на 30-годишнината на програма "Еразъм+" в България е в размер на 125 887.64 лв. с вкл. ДДС. Платената сума за реално извършени разходи, е в размер на 97 110.84 с вкл. ДДС."

Отговорът до образователното ведомство вече бе придружен и с подробна разбивка, от която в видно, че ЦРЧР е похарчил за 3D проекция на "анимираната история на програмата" върху фасадата на Военния клуб в София 38 040 лв. Сред другите по-големи разходи по честването са над 13 400 лв. за банери, над 10 800 лв. за кетъринг, над 8000 за видеозанемане, както и близо 8000 лв. за LED екран.

Центърът за развитие на човешките ресурси е Националната агенция за България по администриране на Програма "Еразъм+" за периода 2014-2020, по която само за миналата година са били отпуснати над 26.1 млн. евро под формата на финансиране на одобрени проектни предложения.

В този смисъл никак не е без значение как ръководството на центъра разбира и прилага принципа на прозрачност в дейността си. Особено предвид факта, че на сайта си отчита единствено отпуснатите средства по одобрени проекти, но не и разходите, направени по информационни дейности и инициативи за популяризиране на "Еразъм+", каквото в случая се явява европейското по ММА. А годишният бюджет по това перо никак не е за пренебрегване – по неофициална информация на Mediapool е от порядъка на около 1 млн. лв.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?