Какво означава руската интервенция за опозицията в Сирия

Какво означава руската интервенция за опозицията в Сирия

В сирийската опозиция се навъдиха множество въоръжени групировки, повечето от които ислямистки и много, които са доста нелицеприятни. Но за тях настанаха тежки времена. Башар Асад ги напада по въздух от четири години, "Ислямска държава" се бие с тях, а поддръжниците им са непостоянни и неорганизирани. Сега Русия, чиито въздушни сили се включиха във войната в Сирия на 30 септември, започна да ги бомбардира под прикритието на кампанията си срещу тероризма.

Руските самолети оказват помощ на режима на Асад, като нанасят въздушни удари по групировки в контролираната от бунтовници северозападна провинция Идлиб и в зони около градовете Хомс и Дамаск. Понякога използват безразборно касетъчни бомби. На 7 октомври Русия съобщи, че е бомбардирала опозицията с ракети, изстреляни от Каспийско море, намиращо се на стотици километри. Едва през последните дни руските самолети поразиха обекти на "Ислямска държава" по на изток.

"Русия първоначално сякаш се оглеждаше за най-антиислямистките групи, включително подкрепяните от САЩ, каза представител на ООН.

Какво означава това за опозицията? Не е изненада, че бунтовниците възприемат руската интервенция като втора "окупация" в допълнение към тази, извършена от Иран - другият основен съюзник на Башар Асад , каза Абу Амин от малката бунтовническа група Суар аш Шам. Дали това означава истинска беда за въоръжената опозиция зависи от два неизвестни все още фактора: с какви други козове разполагат Иран и Русия и как ще реагират поддръжниците на опозицията, главно Америка, Саудитска Арабия, Катар и Турция.

Само въздушни удари не могат да сразят бунтовниците, които се делят на удивителните 7000 различни групи по данни на мозъчния тръст "Картър сентър". Бомбите може да прогонят още повече сирийци от страната като бежанци, но няма да позволят на Асад да си върне територия и да я задържи. Допреди Русия да направи своя ход, сирийската опозиция бе в най-добрата си позиция, откакто започна войната през 2011 г.

През изминалите месеци несвързаните с "Ислямска държава" групировки, които варират от такива без идеология до сирийския клон на Ал Каида "Джебхат ан нусра" координираха добре бойните си действия, въпреки различията си. През март "Джаиш ал фатах" ("Армия на завоеванието") - коалиция на северните бунтовнически групи, в която участват "Джебхат ан нусра" и салафитската "Ахрар аш Шам" превзеха град Идлиб. Южно от Дамаск подкрепяната от Йордания и Америка организация "Южен фронт" става все по-боеспособна.

Бунтовниците ще бъдат в още по-голяма беда, ако Русия изпрати сухопътни войски. На 5 октомври председателят на парламентарната комисия по отбрана в Русия съобщи, че "доброволци" от войната на Русия в Източна Украйна може да се появят в Сирия. По-късно той и Кремъл опровергаха казаното. Но дори без руски военни, има сведения, че Иран, другият съюзник на Асад, вече изпраща все повече шиитски бойци в Сирия, под командването на собствените си командири. Ливанската шиитска милиция Хизбула, която е под покровителството на Иран, отдавна се бие за Асад, наред с други шиитски милиции. Пълномащабна сухопътна офанзива с руска въздушна подкрепа изглежда все по-вероятна и може би вече е в ход.

Не е изненадващо, че бунтовнически групи призовават международните си поддръжници да ги снабдят с повече и по-добри оръжия. "Руснаците пращат силно послание, че искат режимът да победи и това ще принуди другата страна да ескалира ответните действия", каза Питър Харлинг от мозъчния тръст "Международна кризисна група". "Опонентите на Русия не смятат, че тя създава условия за постигане на решение чрез преговори".

До момента опекуните на опозицията предимно премълчават плановете си. Какво ще стане по-нататък зависи до голяма степен от Саудитска Арабия, Катар и Турция, тъй като Америка загуби голяма част влиянието си във войната в Сирия. Въпреки че ЦРУ тренира и въоръжава тайно някои бунтовници, тази програма претърпя крах и на бойното поле в момента от тях има само четирима или петима мъже. След интервенцията на Русия се говори, че Барак Обама е разрешил на Пентагона да достави повече боеприпаси и известно количество оръжия на 30 000 бойци, които той се надява да напреднат към Ракка, сирийската столица на "Ислямска държава".

Марионетките на Америка обаче не чакат със затаен дъх. Те вече са обезкуражени от немощния отговор на Обама към руските бомбардировки. Фактът, че от тези 30 000 бойци 25 000 са кюрди и само 5000 са араби не вещае нищо добро за перспективите да бъдат отвоювани сунитските земи. Всъщност липсата на достойно за доверие сунитско представителство подхранва нестабилността в Сирия и Ирак и тласка сунитите към "Ислямска държава". Страните от Персийския залив отдавна искат да предоставят ракети за противовъздушна отбрана на опозицията, но са възпрепятствани от Обама. През последните месеци обаче те показват по-малко раболепие. Идлиб до голяма степен бе превзет, защото те решиха да окажат по-силна подкрепа на марионетките си, въпреки американските възражения.

За Сирия вероятно предстои нов период на ескалация. На 6 октомври Турция каза, че е прехванала втори руски самолет за два дни във въздушното си пространство. Мнозина иракски официални представители казват, че биха приветствали руска намеса срещу "Ислямска държава" и в Ирак, което буди страхове у някои, че Русия може да разшири кампанията си. Сирийците и особено въоръжената опозиция още веднъж стават обект на прищевките на външни играчи.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят