Какво пишат руските медии за срещата Путин-Тръмп

Какво пишат руските медии за срещата Путин-Тръмп

Срещата на върха Русия-САЩ в Хелзинки поднови диалога между тези страни на най-високо равнище, но липсват гаранции, че той успешно ще продължи, отбелязва руският в. "Ведомости".

В близката година двустранните срещи и телефонните разговори между Владимир Путин и Доналд Тръмп най-вероятно ще станат много по-интензивни, прогнозира аналитикът Дмитрий Бадовски. Двамата президенти според него вече гледат един на друг като на "партньори с дългосрочна перспектива" - Путин току-що е започнал шестгодишен мандат, а Тръмп има добри шансове да получи втори и също да остане на поста до 2024 г.

Най-важното е, че и двете страни демонстрираха стремеж към конструктивно сътрудничество, коментира политологът Евгений Минченко.

Според колегата им Фьодор Лукянов Путин и Тръмп са постигнали сближаване по въпросите за Сирия и за стратегическата стабилност. На общата пресконференция обаче американският лидер изглеждаше доста невзрачно и в САЩ може "да го направят на пух и прах, да му повдигнат тройно повече обвинения в сговор с Русия". Не се знае как ще постъпи той при това положение - може би ще предпочете да се откаже от диалога с Русия, допуска експертът.

Тръмп и Путин впрочем не се обвързаха в Хелзинки с никакви ангажименти, което е удобно и за двамата, отбелязва "Ведомости" в редакционен коментар.

За американския президент това намалява риска да бъде уличен в страната си, че поддържа интензивни контакти с омразна Москва. А "за Путин е признак, че Москва не е отстъпила на Вашингтон нито педя земя и нито педя от дневния ред", обяснява изданието.

Никой не очакваше съществени пробиви от срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки, "но се налага впечатлението, че точно конкретните неща бяха много - очертани бяха практически стъпки на практика по всички остри въпроси", пише коментатор на в. "Известия".

Става дума и за Сирия, и за "Северен поток-2", и за съвместната дейност за борба с тероризма, за контрола върху ядрените и обикновените оръжия, киберсигурността, дори хуманитарното сътрудничество, посочва той.

Авторът нарича срещата "поредното малко чудо, сътворено от Тръмп" с оглед "небивалата по размах кампания, целяща да я дискредитира", започнала още преди форума в западния печат и в американската "дълбока държава".

Постигнатото от Путин и Тръмп обаче вдъхва според него само "предпазлив оптимизъм". Защото в осъществяването на всичко договорено Тръмп ще разчита на много малък брой сътрудници, споделящи възгледите му, затова пък има много врагове. Както е казал един известен деец (Сталин, б. р.), "Кадрите решават всичко", а кадрите, необходими на Тръмп, са единици, особено в Държавния департамент, пише авторът на "Известия".

Засега Тръмп "успява да запази самообладание и все така следва своя курс", но "ако наистина иска да постигне успех в сближаването с Русия, необходими са му нови сътрудници, каквито може да намери сред многобройната си армия от привърженици", добавя руският журналист.

Владимир Путин и Доналд Тръмп намериха общи неща сред противоречията и различията, обобщава "Росийская газета".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят