Тръмп пренебрегнал съветите на сътрудниците си за разговора с Путин

Тръмп и Путин по време на вчерашната си пресконференция в Хелзинки

Американски правителствени служители са хранели надежда, че вчерашната среща в Хелзинки между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин може да завърши различно - без такава пресконференция, на която Тръмп атакува на чужда земя Федералното бюро за разследване (ФБР) на собствената си страна и сърдечно похвали главния съперник Русия, пише в. "Вашингтон пост".

Преди срещата на Тръмп са били предоставили около 100 страници с материали, за да може да защити твърдата си позиция пред Путин, но американският президент е пренебрегнал повечето от тях, заяви запознат източник, цитиран от изданието. Според служителя, пожелал анонимност, изказванията на Тръмп са били "до голяма степен в разрез с плана".

Друг информиран източник каза, че "всички около Тръмп" са го призовавали да заеме твърда позиция към Путин. По думите на цитирания служител преди срещата съветниците са подготвили редица теми - от извършеното от Русия анексиране на Крим до руската намеса в американските избори, но Тръмп е решил да подходи към срещата по свой начин.

Високопоставен представител на Белия дом оспори представата, че Тръмп е действал едностранно, и каза, че при подготовката за срещата президентът е провел множество обсъждания с висши правителствени служители, освен че се е запознал с предоставените му материали.

В крайна сметка представянето на Тръмп в Хелзинки изглеждаше като пътуване през неговите най-противоречиви конспиративни теории, коментари в Туитър и импровизирани размишления за Русия. Тръмп направи всичко това в чужбина, стоейки само на няколко крачки от Путин - лидера на един от най-големите геополитически врагове на Америка, отбелязва "Вашингтон пост".

Спектакълът в Хелзинки демонстрира също така желанието на Тръмп да пренебрегва своите съветници, готовността му да се отнася с презрение към заключенията на американската разузнавателна общност, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г., и очевидния му страх, че оказването на натиск върху Путин по въпроса може да хвърли съмнение върху изборната му победа, коментира вестникът.

"Ню Йорк таймс" обръща внимание, че на удивителната пресконференция след срещата Тръмп не посочи нищо, за което би трябвало да се потърси отговорност на Путин. Вместо това американският президент запази най-острите си критики за САЩ и разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса в изборите, което определи като "нелепо" и "лов на вещици" и което според него отдалечава двете страни една от друга.

Тръмп дори постави под въпрос заключенията на служителите от американското разузнаване, че Русия се е намесила в изборите. "Те казаха, че мислят, че е Русия", заяви той. "При мен е президентът Путин; той току-що каза, че не е Русия", продължи Тръмп. Малко преди това руският президент призна, че искал Тръмп да спечели изборите заради обещанията му за затопляне на отношенията с Москва.

"Ето какво ще кажа: не виждам никаква причина защо" Русия да бъде отговорна за хакерските действия срещу изборите, добави Тръмп. "Президентът Путин изключително твърдо и решително отрече" подобна намеса, заяви той.

"Имам ОГРОМНО доверие в МОИТЕ хора от разузнаването", заяви в Туитър по-късно снощи Доналд Тръмп, след като предизвика залп от критики с изявленията си на общата пресконференция в Хелзинки.

"Въпреки това признавам, че за да градим по-светло бъдеще, не можем само да се вторачваме в миналото - тъй като сме двете най-големи ядрени сили в света, трябва да се разберем!", добави президентът в закъснял опит да отбие острите критики (включително в Републиканската партия), че се е отнесъл към Путин по-скоро като към съюзник, отколкото като към противник.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят