Какво ще каже Тръмп в годишната си реч "За състоянието на съюза"

Президентът ще обяви инфраструктурна програма за 1.7 трилиона долара

Доналд Тръмп

Президентът Доналд Тръмп по традиция ще се съсредоточи върху икономиката и вътрешните работи на страната по време на първото си годишно обръщение към двете камари на Конгреса "За състоянието на съюза”, което ще изнесе на 30 януари. Това съобщи през уикенда пред журналистите високопоставен представител на администрацията, цитиран от БГНЕС.

"Главното послание в речта на Тръмп "За състоянието на съюза" ще бъде насочено към създаването на защитена, силна и горда Америка", отбеляза представителят, издавайки петте основни теми, които президентът ще засегне - икономика, търговия, имиграция, инфраструктура и национална сигурност.

"Изказването му ще бъде посветено на това къде сме сега, накъде се движим и на чия страна искаме да бъдем", допълни още той.

Освен това, американският лидер ще отдели голяма част от словото си на своите "рекордни постижения" и то с "пълна искреност", както твърди представителят на изпълнителната власт.

Икономиката

"Президентът ще изнесе реч, акцентираща върху обединяващите ни американски ценности и патриотизъм", уточни представителят на Вашингтонската администрация пред журналистите. Според изнесената от него информация Тръмп ще представи още "възхода на икономиката на страната, която ще се развива в полза на всички прослойки на населението, в полза на всички "с високи или ниски доходи". Държавният глава ще посвети също така речта си на увеличаващите се работни места, фондовите пазари, както и данъчната реформа, приета в края на миналата година. Той ще призове законодателите към конкретни действия и сътрудничество с изпълнителната власт.

Инфраструктура

Според представителя на администрацията във Вашингтон, Тръмп ще обяви програмата си за модернизация на инфраструктурата в САЩ на стойност 1.7 трилиона долара, която ще бъде публикувана малко след речта му.

"Президентът ще коментира плана за възстановяване на износените инфраструктурни съоръжения и как той ще бъде приложен в най-кратки срокове", каза той.

Белият дом планира да реализира изграждането на пътища, мостове и тръбопроводи в цялата страна, като съкрати средствата за опазване на околната среда. Програмата ще промени и процеса по одобрение на проектите за изграждането на тръбопроводни маршрути и стена на границата с Мексико. Указът също така ще ограничи възможностите на Националната паркова служба да възпрепятства плановете на правителството за развитие на инфраструктура по места дори като Гранд каньон в Аризона.

Имиграция

По отношение на имиграцията на 30 януари американският президент ще представи поредният си проект за имиграционна реформа, която, наред с всичко останало, ще включва премахването на лотарията за зелена карта, както и ще елиминира възможността 1,8-те милиона нерегистрирани имигранти, пребиваващи в страната от деца, да получат гражданство. Концепцията включва и други значителни ограничения на имиграционния поток, както и заделяне на 25 милиарда долара за създаването на фонд за финансиране на мерките, насочени към осигуряване на защитата по границите, включително изграждането на стена между САЩ и Мексико.

Търговия

Във връзка с търговията Тръмп ще изтъкне необходимостта от "справедливи и взаимноизгодни търговски отношения" с други страни. Според представителя на Белия дом основните точки, които президентът ще засегне са същите, по които той изложи мнението си и по време на речта си в Давос.

Национална сигурност

"Коментирайки националната сигурност, президентът ще обсъди възстановяването на въоръжените сили на страната, връщането към политиката на мир чрез демонстрация на сила, усилията си за победа на терористите по цял свят, както и внасянето на яснота по отношение на нашите приятели и врагове", обобщи информаторът. Според него Тръмп ще повдигне и темата за КНДР по време на обръщението си, което ще продължи около час.

По правило президентите използват ежегодните си послания, за да представят своята визия за ситуацията в страната и да очертаят приоритетните направления на външната и вътрешната политика. Съобщенията в "За състоянието на съюза” се разглеждат като програма за законодателна дейност на Конгреса. Основната част от речта е традиционно посветена на икономическата ситуация.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?