Калфин призова бизнесът да се фокусира върху демотивираните младежи

Ивайло Калфин, сн. БГНЕС

Нивата на безработицата у нас не са много високи около 10%, но същественият проблем е, че тя е структурна и най-засегнати са младежите до 29 години, хората над 55 години и трайно безработните. За всички тези групи Министерството на труда и социалната политика разработва отделни целеви мерки, но каквито и идеи да развиваме, те не биха били ефективни без участието на бизнеса. Това заяви в понеделник във Варна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на извънредното заседание на група "Работодатели" към Европейския икономически и социален комитет, организирана съвместно с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

"Сред ключовите предизвикателства, пред които сме изправени в България, е огромният брой демотивирани млади хора, които нито учат, нито работят. Техният брой надвишава 160 000. Това е огромен потенциал, както за българския бизнес, така и за българската икономика, затова от всички нас – от държавата и от бизнеса, зависи да покажем на тези хора смисъла от това да се работи и перспективите, които имат, за да превърнем техния потенциал в актив", посочи Калфин.

Пред делегатите той представи и промените в Кодекса на труда, приети от Народното събрание миналата седмица, чрез които широк кръг от работодатели ще бъдат насърчавани да разкриват работни места в различни сектори на икономиката, включително в селското стопанство. Той коментира още, че и по пилотните проекти на дуално обучение, се предвижда финансово подпомагане на работодатели за разкриване на нови работни места и провеждане на целенасочени професионални обучения за подготовка на квалифицирани кадри за нуждите на бизнеса.

"Българското правителство подкрепя предприемачеството и се стреми да опрости административната уредба и да намали регулаторната тежест", коментира Калфин. Той напомни, че за настоящия финансов период 2014-2020 г. България разполага с малко над 1 млрд. евро европейско финансиране и национално съфинансиране за Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". "Към пазара на труда са насочени 60% от средствата по програмата", припомни още той.

В изказването си Калфин заяви, че успешната съвместна работа на държавните институции, реалния сектор и социалните партньори продължава в посока повишаване гъвкавостта и сигурността на пазара на труда.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?