Към средата на юли Ирак ще увеличи производството на петрол от сегашните 750 000 барела на 1-1,2 млн. барела дневно

Заради грабежите и техническите проблеми производството на петрол на Ирак в момента е едва около 750 000 барела дневно, а към средата на юли се очаква да достигне 1-1,2 млн. барела дневно, което е по-малко от прогнозираното преди, съобщи Ройтерс, като цитира високопоставен иракски представител.

Ирак се надяваше до края на юни да произвежда по 1,5 млн. барела дневно, но на практика през миналия месец не е регистрирано увеличение на добивите. Заради беззаконието в страната и техническите проблеми на петролните полета Ирак вероятно ще може да произвежда към средата на юли едва по 1-1,2 млн. барела дневно, прогнозира цитираният от Ройтерс източник.

В момента от петролните находища в северен Ирак се добиват по около 550 000 барела дневно, а от тези в южната част на страната - 200 000 барела дневно. Преди войната, Ирак произвеждаше по 2,5 млн. барела петрол дневно, като изнасяше 2 млн. барела дневно.

Страната разполага с вторите по големина в света петролни резерви. Според цитирани от Ройтерс иракски източници, дългият 965 км. петролопровод от Киркук /северен Ирак/ до Джейхан /Турция/ все още е в процес на реконструиране след експлозиите на газ и пожарите миналата седмица и не се очаква да поднови работа до понеделник.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес