Камарата на представителите одобри законопроект за реформа на американската полиция

Камарата на представителите одобри законопроект за реформа на американската полиция

Пет дни преди началото на процес срещу бивш бял полицай, обвинен в убийството на цветнокожия Джордж Флойд по време на арест, при който беше използвана силова полицейска техника, Камарата на представителите на американския Конгрес прие снощи проектозакон за голяма реформа на силите на реда.

Не е ясно дали обаче законопроектът ще мине и в Сената. Текстът носи името на Джордж Флойд, починал на 25 май миналата година в Минеаполис по време на ареста му. Законопроектът започна да се обсъжда още миналата година в долната конгресна камара и тогава бе приет през юни. Но от тогава той остана блокиран в Сената, който беше под контрола на републиканците до януари тази година.

Миналата седмица законопроектът бе внесен за повторно обсъждане в Камарата на представителите на Конгреса. Вчера той беше одобрен с 220 гласа "за", а против гласуваха "212" членове на долната камара. Законопроектът беше подкрепен и от един републиканец, но двама демократи се обявиха срещу текста.

В Сената републиканците имат възможност да блокират законодателни инициативи, така че пак не е ясно дали текстът ще бъде приет там.

"Този законопроект няма да заличи вековете на систематичен расизъм в САЩ", заяви преди гласуването на проекта на нормативния акт демократката Нанси Пелоси, председателката на Камарата на представителите. "Но този законопроект ще бъде една огромна стъпка към изграждането на една по-добра и по-здрава връзка между полицията и общностите, които тя уважава", допълни Пелоси.

Законопроектът предвижда между другото забрана на полицейски хватки, водещи до задушаване, ограничаване на трансферите на военно оборудване за силите на реда, създаване на национален регистър на полицаите, отстранени заради злоупотреби. Текстът се захваща и с големия имунитет, с който се ползват полицаите, в случай че срещу тях има подадени граждански искове. Той предвижда и край на нарушенията, свързани с упойващи вещества и мандатите за претърсване, позволяващи на агентите да влизат, без да чукат на вратата на заподозрените.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?